De Franciscaanse vespers van Jacques Duponchel

by Knopskaya

Men moet niet steeds veel weten over een componist om van zijn werk te kunnen genieten.  Zo zijn de vespers voor Sint Franciscus van Assisi door de Franse componist Jacques Duponchel mooie stukken oude muziek. Zangstemmen die teruggrijpen naar de renaissance in combinatie met eigentijdse bijna barokke instrumenten zoals het kistorgel, de theorbe en de viola da gamba. Muziek die zijn inwerking kent vanuit de stilte. Polyfoon virtuoos.

De vroegste biografische gegevens die we van Jacques Duponchel hebben, dateren van 1652, toen hij werd toegelaten op het subdiaconaat van de Franciscanen. Volgens zijn eigen verklaringen zou hij enkele jaren ervoor in Bonn zijn geweest als organist voor de graven van Beieren.. Er is weinig gekend  over zijn vroege leven. Volgens een aantal bronnen kon hij in Duitsland geboren zijn, volgens anderen in Dijon. Zelf ondertekende hij steeds als afkomstig uit Duoai in Vlaanderen (buurt van Pas-de-Calais).  Wat we wel weten is dat Bonn en  Brussel een sleutelrol speelden in de eerste jaren van zijn carrière. In zijn thuisstad was hij organist en koormeester. Hij begon zijn latere carrière in Zuid-Oostenrijk. In Italië zou hij gaan werken voor kardinaal Antonio Bichi. Van 1663 tot 1665 – het jaar waarin hij deze bundel Franciscaanse bundel vespers publiceerde – was hij organist aan de Kathedraal van Osimo (Ancona) en koorleider van de Franciscanen. In die positie diende hij twee jaar in de Romeinse Basiliek van de Heilige Apostelen. Hij stierf in 1685 na zijn terugkeer naar Osimo.

Op dit album hoort u zijn vocale werken, die meestal opgedragen werden aan het religieuze repertoire. Ze zijn gekenmerkt door de virtuositeit van de opkomende Italiaanse stijl met het fijnzinnige contrapunt van de Frans-Vlaamse school.

Het ensemble Harmonia Sacra o.l.v. Yannick Lemaire. wekt een speciale sfeer op, haast mystiek, waarbinnen de vespers voor het feest van de Helige Franciscus aan de Basilica Santi XII Apostoli in 1665. Een uitgelezen kans om de Franciscaanse rite van die tijd op te snuiven en in alle rust te laten inwerken, want naar Duponchel als hoofdrolfiguur, krijgt u nog werken van anderen binnen deze traditie te horen

MF8035 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord