De geschiedenis van het Strijkkwartet

by Knopskaya

Zelf hebben ze er reeds een hele geschiedenis op zitten, het EnAccord strijkkwartet. Reeds 20 jaar lang onderzoeken, spelen en beleven ze ieder facet van de strijkmuziek. Ze studeerden aan de Keulse Alban-Berg Hochschule, volgden tig masterclasses en wonnen meerdere kamermuziekprijzen zoals de Kersjes Prijs, die in Nederland wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent binnen de kamermuziek.

Open

Ze staan open voor cross-over projecten, zoals de cd die ze opnamen met Nederlandse werken gebaseerd op de muziek van Prince – en nu dus op het to do verlanglijstje van het Pakt.

Facetten

Ook dit album is een welgeslaagd experiment, van zeer divers uiteen liggende componisten, zowel in plaats en tijd als in levensloop en stijl. Iedere componist werd op dit album recht aangedaan, met de overtuigingskracht en lyriek waar de compositie zelf om vroeg. Ieder stuk werd gerespecteerd wat identiteit betreft en toch is het album allesbehalve een samenraapsel geworden, integendeel. Men krijgt alle facetten van het strijkkwartet te horen en te beleven binnen een juiste context.

Diversiteit

Zo maakt men kennis met de melancholie van Giacomo Puccini’s (1858-1924) Crisantemi, de diepte van het tragische jonge (over)lijden van Guillaume Lekeu (1870-1894), de opzwepende kleurrijke hispanismen van Joaquin Turina (1882-1949), het concerto grosso nr 3 in F van Domenico Scarlatti (1660-1725) – of toch weer niet vanwege de muzikaal technische afwijkingen van het gros van zijn composities in zijn bundel Sei concerti in sette Parti – in al zijn virtuositeit, het perfecte evenwicht tussen partijen zoals enkel Mendelssohn (1809-1847) het kon en de experimentele drang van Erwin Schulhoff (1894-1942), hoorbaar in zijn vijf stukken voor strijkkwartet.

Alles wordt in het boekje nog eens bondig beschreven door Koen Uvin.

Capriccio – Gems from the quartet literature werd uitgegeven door Etcetera KTC 1608 in 2018.

Meer info of gewoon direct bestellen? http://www.enaccord.nl/

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord