De innemende zaligheden van César Franck

by Knopskaya

Les Béatitudes, (Op. 25), CFF 185, FWV 53, is een Frans oratorium geschreven door César Franck van 1869 tot 1879 – hij deed er dus tien jaar over – en geschreven voor orkest, koor en solisten. De tekst is een poëtische meditatie over de acht zaligsprekingen van Jezus, uit het evangelie van Matteüs, door Joséphine-Blanche Colomb. Het werd voor het eerst opgevoerd, in verkleinde vorm, op 20 februari 1879 tijdens een privé-uitvoering in het huis van Franck in Parijs. Het volledige oratorium werd pas na de dood van Franck, op 19 maart 1893 in Colonne, uitgevoerd. Franck zelf zag het werk als zijn grootste meesterwerk. Zoals vele anderen raakte hij geïnspireerd door het oeuvre van Bach en wilde hij een eigen soort Mattheüspassie in het leven roepen, waarbij de stem van Christus allesbepalend was. Voor Franck als Christelijk componist dus daadwerkelijk dat beetje dichter bij het Hoogste komen. Een ode aan de rechtvaardigheid.

Op deze opname kunt u genieten van het opus, uitgevoerd door het Orchestre Philharmonique de Liège en het Hungarian National Choir o.l.v. Gergely Madaras. Mooie stemmen van o.a. Anne-Catherine Gillet, Héloïse Mas (laureate Koningin Elisabeth Wedstrijd zang 2018) en John Irvin. De opname die in Luik werd gemaakt, gebeurde dus door een geëngageerd ensemble en zeer goede solisten (speciale vermelding voor David Bižić als Christus). Prachtige koorpartijen. Een oratorium een opera en een symfonie in één formule gegoten. Virtuoos tot zijn recht gebracht als meesterwerk.

De tweehonderdste verjaardag van César Franck (2022) had misschien niet de gewenste schittering, aangezien projecten die zijn discografie zouden hebben verrijkt, tijdens de pandemie niet konden worden opgenomen. Onder andere deze opname maakt veel goed.

Het is fijn om te zien dat het deelnemende koor het nationale koor van Hongarije is, zozeer zelfs dat men denkt aan Franz Liszt’s Christus. Een nobele uitgave voor muziekliefhebbers die nieuwsgierig zijn naar een werk (1879) dat Franck tijdens zijn leven nooit had gehoord.

FUG 817 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord