De kleurrijke wereld van Nino Rota

by Knopskaya

Liefhebbers van film van over heel de wereld zullen geen moeilijkheden ondervinden om zich enkele van de circus-achtige melodieën voor de geest te halen uit de films de Federico Fellini. De suggestieve kracht van deze muziek is onweerstaanbaar,  en maakte van de componist, Nino Rota (1911-1979) meteen een vaste waarde binnen het universum van cinema en muziek.

Maar Rota liet niet enkel zijn stempel na wanneer het de soundtracks betrof van meer dan 150 films, hij had daarbuiten ook nog een heel oeuvre aan zijn publiek te bieden. Zo schreef hij opera’s, symfonieën, concertos en diverse stukken voor solo instrumenten, kamermuziek, enz… Alles van de hoogste kwaliteit. Het betrof een rijkdom aan klank, haast zonder einde. Ieder stuk had zijn eigen persoonlijkheid en kende een diep emotioneel karakter.

De vele interpretaties en arrangementen van Rota’s muziek krijgen in deze opname een speciale volgorde. Muzikanten David Sautter (gitaar en arrangementen) en Murat Cevik (dwarsfluit) hebben 23 minder gekende stukken voor u op een rijtje gezet om ze te leren kennen en fijnproeven. Een geslaagd evenement, want het lijkt wel of Rota’s muziek hierop heeft liggen wachten, op de volle eer voor het oeuvre dat minstens even fijnzinnig is als de meer gekendere van zijn creaties.

De fluitmuziek is vederlicht en acrobatisch, zweeft speels over de vlakte als een pluimpje waar de wind – hier de gitaar – ritmisch mee speelt. Bij momenten begint het geheel zelfs een beetje te swingen. Als kleine verhaaltjes die worden verteld.

De fragmenten uit de 15 preludi per Pianoforte vormen een betoverende prelude, fluit en gitaar in dialoog, als een spel van een koorddanser. gevolgd door een muzikaal boeket vol kleurrijke facetten. Dit tot aan de besluitende Notti di Cabiria, waar aan het einde van de opname een jazzy geluid de hommage sfeervol afsluit.

Een fantasierijke opname, sprankelend fris en straight to the point. Rota in volle bloei.

eos  guitar edition 234200-17        –          http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord