De Mozart Mambo – Salzburg swingt

by Knopskaya

De Britse dynamische hoorniste Sarah Willis beleeft muziek met een gezonde twist, en zo hoort het eigenlijk ook. Muziek is taal en emotie, het verbindt mensen, culturen en continenten. Bij een bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana, werd haar aandacht getrokken door een standbeeld van Mozart. Ze besefte dat de joie de vivre van Wolgang A. best wel bij de ambiente van kleurrijke vergane glorie en opzwepende ritmes uit Cuba zou gepast hebben.  Het project Mozart y Mambo werd geboren.

Hoorn was een van de favoriete instrument van Mozart – meer bepaald de hoorns uit het atelier van de gebroeders Alexander, dat zeven generaties later nog steeds bestaat. Laat de blazers -ok, we vergeten even dat de jonge Mozart een trompet in tegenstelling tot de hoorn vreselijk vond en er zijn oortjes van dichtstopte – maar komen, met hun typisch Cubaanse sound. Mozart zou van de prestatie van Harold Madrigal Frías een ware trompet-fan van geworden zijn. Saxofonist Yuniet Lombida Prieta gaat mooie dialogen aan met blazers en orkest.

Willis ging op zoek naar de beste lokale muzikanten die de couleur locale te bieden had. Dirigent Pepe Mendéz maakte samen met het Havana Lyceum Orchestra een swingende plaat die twee straatbeelden verbindt en de Westerse kant toch een beetje oproept om terug meer kleur in het leven te gieten.

Gekende en minder gekende composities van Mozart, waar ook niet noodzakelijk de hoorn een hoofdrol in speelt, werden volledig gearrangeerd en met de volste dynamiek gebracht. Aangevangen werd met minder gekende hoornmuziek van de componist, pareltjes die in de schuif bleven liggen. Wat volgt zijn vlotte ritmes, aangevuld met lokale zangstemmen op de achtergrond, mooie arrangementen doorgaans van de hand van Jorge Aragón – die eveneens de pianopartijen op zich nam. Het werd voor de opnames ook een lekkere Cubaanse chaos, gezien er moest opgenomen worden in kerken op een moment dat de oude auto’s niet voorbij de deur zoefden. Het verhaal in het boekje brengt u nog meer in de sfeer.

Laat de oude sleeën voorrijden, neem een cocktail of een lekker stuk chocolade. Leun achterover en geniet, of laat u meeslepen en dans. Mozart was een feestbeest, maar dan eentje met de grootste professionele ernst. Laat dat het cachet van dit album zijn.

Per verkochte CD van 15,99 € gaat 1 euro naar het Instruments For Cuba fonds.

http://www.alpha-classics.com – Alpha 578 – in België verdeeld door Outhere Music – opgenomen in januari 2020

Mozart y Mambo

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord