De muziek van de vrijheid

by Knopskaya

Guy Braunstein, die bijna vijftien jaar concertmeester was van de Berliner Philharmoniker, streeft een internationale carrière na als solist, dirigent en componist. Geïnspireerd door een periode van Beatlemania thuis met zijn gezin, weefde Braunstein een dozijn nummers van het beroemde Abbey Road-album van de Beatles tot een concert voor viool en orkest getiteld Abbey Road Concerto.

Het concerto wisselt Braunsteins eigen composities van de Ouverture, Intermezzo’s, Cadenza en The End af met zijn arrangementen van John Lennon, Paul McCartney en George Harrison’s hits als Come Together, Oh Darling, Here Comes The Sun en I Want You.

De jonge Mexicaanse dirigent Alondra de la Parra heeft ook een diepe liefde voor de Beatles en was daarom de natuurlijke keuze om het Orchestre Philharmonique Royal de Liège te leiden in deze boeiende en unieke benadering van de tijdloze en baanbrekende muziek die de band in 1969 opnam in de Abbey Road Studios.

Braunsteins Abbey Road Concerto wordt begeleid door Ralph Vaughan Williams’ geliefde The Lark Ascending en Frederick Delius’ zelden uitgevoerde Vioolconcert. Net als het album Abbey Road zelf, werden de allereerste opnamen van beide werken van Delius en Vaughan Williams gemaakt in de Abbey Road Studios in Londen. Als een puzzel die ineen valt, vol heerlijke klanken.

Dit werk bevestigt eigenlijk nogmaals de tijdloosheid van de Beatles en het universele karakter van hun muziek die geschikt was als pop avant la lettre, maar evenzeer als klassiek (en zo dus ook bij eindeloos veel ander klassiek werk aan kan leunen). Het heeft zovelen geïnspireerd en ervoor gezorgd dat de Beatles nooit werden gezien als muziek van gisteren. Vandaag nog worden er steeds nieuwe dingen geboren en wordt er in genre zo breed gedacht als maar kan. Dat maakt ergens van de Beatles de muziek van de vrijheid. Vrijheid blijheid? Vrijheid schoonheid vooral! Nostalgie in een hedendaags jasje zonder dat het ooit tot het verleden ging behoren. Als een soort van SF-avontuur waarbij tijdreizen mogenlijk wordt en de realiteit van toen een sprong naar de toekomst maakt. Voor de allround melomaan.

Alpha 869 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord