Het NAC Orchestra viert een belangrijke mijlpaal in zijn visionaire opnameproject gewijd aan de toongedichten van Richard Strauss. Deze nieuwste toevoeging aan NACO’s bekroonde discografie combineert Strauss’ Don Juan met Kelly-Marie Murphy’s Dark Nights, Bright Stars, Vast Universe en Death and Transfiguration met Kevin Lau’s The Infinite Reaches. Dit bij label Analekta.
Het NAC Orchestra gaf opdracht voor beide stukken en bracht ze in 2023 in première in Southam Hall als onderdeel van de ambitieuze Straus Reimagined-serie. De twee composities in dit eerste deel vormen een aanvulling op het werk van Strauss en tonen tegelijkertijd Canadese artistieke uitmuntendheid. Twee hedendaagse componisten worden gekoppeld aan Strauss en weten verwerkt te worden binnen zijn klankwereld. Als een ode en vervolg tegelijk. Een mystieke wereld vol ontluiking en verbazing, als een sterrenhemel die verbaast.
Het gaat hier vooral om een bijzonder kleurrijk klankpalet waar een bijzondere zachtheid mee gepaard gaat. Het orkest wijdt zich met lichaam en ziel aan de gepassioneerde visie van zijn dirigent:
Een grote Straussiaan die een oordeelkundig onderzochte en gedetailleerde orkestrale lezing inzet (de balans van de lage strijkers aan het begin van Dood en Transfiguratie!). Dit eerste deel van de “Poema”-serie is echt fascinerend. (bron: LeDevoir)
‘Ik gaf de componisten de vrije hand in hoe ze reageerden op een bepaald toongedicht. Het was fascinerend om te zien hoe ze de taak hebben benaderd en de prachtige individuele perspectieven die ze erin hebben gebracht. De nieuwe stukken op dit eerste album zijn contrasterend en spreken over het feit dat we in een tijd leven waarin componisten alle kanten op kunnen gaan.’ Alexander Shelley.
In Dark Nights, Bright Stars, Vast Universe reageert de in Ottawa gevestigde componist Kelly-Marie Murphy op Strauss door andere opmerkelijke gebeurtenissen te onderzoeken die plaatsvonden tijdens het schrijven van Don Juan.
Een belangrijke gebeurtenis voor mij was het schilderij De sterrennacht van Vincent van Gogh in 1889. Een andere was de ontdekking van de Paardekopnevel door Williamina Fleming in 1888. Fleming maakte deel uit van een groep vrouwen die leerden om stellaire spectra te analyseren en sterren te catalogiseren voor astronomen aan het Harvard College Observatory. Haar buitengewone leven werd het onderwerp van mijn toongedicht. Dit stuk houdt zich bezig met verschillende thema’s: vragen, zoeken en nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, en de schoonheid van de sterrenhemel.
AN 2 88 91 http://www.outhere-music.com