DVD – Palais Garnier: meer dan een monument

by Vera Steenput

Beste dvd-kijker, schakel eens gedurende 90 minuten alle prikkels uit en geniet van een passionele documentaire over de Opéra Garnier, een realisatie van de Franse auteur en regisseur Patrick Cabouat.
Na Les Loulous (1976), 1945, France, année zéro (2005) en Le Tragique Destin des Romanov koos Cabouat alweer voor een sterk verhaal: de turbulente bouwgeschiedenis van één van de meest prestigieuze operahuizen ter wereld.
De film begint in 1853 wanneer Keizer Napoleon III de opdracht geeft aan Georges-Eugène Haussmann om als stadsplanoloog het straatbeeld van Parijs definitief de moderniteit in te leiden en eindigt in 1898, wanneer Charles Garnier, ontwerper en werfleider van de Parel van Parijs, overlijdt.
Tussen deze twee momenten in vertelt men over de toenmalige visie op stadsvernieuwing, de architectuurwedstrijd, de voorbereiding en aanpak van de bouw, de keuzes van Garnier, de technische problemen, de tijdsdruk, de kritiek op de Keizer, de oorlog met Pruisen, de Commune van Parijs, de vlucht van Garnier naar Italië en tot slot zijn terugkeer en de afwerking van het gebouw.
Authentieke tekeningen, foto’s en ander beeldmateriaal uit de archieven worden afgewisseld met historici en andere wetenschappers die flink wat facetten van dit unieke bouwwerk belichten.  Ook de begeleidende muziek werd met zorg uitgekozen.
U komt interessante zaken te weten, bijvoorbeeld waarom de dames konden wandelen in de Grand Foyer (kleding en kleur) terwijl de heren zich vermaakten in de Foyer de la Danse waar de meisjes van het ballet hun oefeningen deden (Edgar Degas) of wat er allemaal kon gebeuren in de privé-loges met aansluitend salonnetje: een theaterstuk op zich.

Veel aandacht werd besteed aan het in beeld brengen van de steen, het glanzende marmer, de rijke kleuren van de schilderijen, het schitterende goud en het sensuele velours; alle middelen die ook Garnier toepaste om de bezoekers een perfecte feestelijke avond te laten beleven.

Natuurlijk komt ook Le Fantôme de l’Opéra, de roman van Gaston Leroux, aan bod.  Het verhaal van deze gothic novel speelt zich af in de Opéra Garnier en werd talrijke malen bewerkt tot films, toneelstukken en musicals.
Het maakt een scherp psychologisch onderscheid tussen de theaterwereld boven en het leven in het meer onder de opera dat Garnier aanlegde uit noodzaak om de problemen met het grondwater op te lossen.

Op 15 jaar tijd bracht Garnier deze krachttoer, die zijn levenswerk was, dan toch tot een goed einde waardoor de toerist ook nu nog kan genieten van al het moois dat de Opéra heeft te bieden.
Eén ding is zeker na het zien van deze documentaire: bij een volgend bezoek aan Parijs zal u nooit meer achteloos voorbijlopen  aan de Opéra Garnier die terecht veel meer dan een monument mag worden genoemd.

http://www.outhere-music.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord