een Memento van bezinning voor viool en orgel

by Knopskaya

De Antwerpse kathedraal is gekend bij Sinjoren, mensen van ‘de parking’ en de vele toeristen die ’t Stad jaarlijks bezoeken. Maar heeft u al eens nagedacht om de kathedraal in ieder hoekje te aanschouwen? De rust en sereniteit te ontdekken achter de vele kunstwerken, inschriften en bouwornamenten?

Hetzelfde geldt voor het pas gerestaureerde Schyven-orgel. Misschien heeft u ergens een orgeltrauma opgelopen dankzij 1 of andere koster uit uw jeugd, of heeft u gewoonweg nog niet stilgestaan bij het orgel als groot instrument met toch wel zachte en liefdevolle klanken. Organist Peter Van de Velde en violiste Nadja Nevolovich bevrijden u van stress en vooroordelen, dankzij het pure karakter van dit album.

Nibelungen
Het album creëert een soort van mooie witte ochtendnevel in uw hoofd, waarin u dwalend de kathedraal – waar Van de Velde organist-titularis is – wil verkennen. Het heeft iets mystieks. Baltisch componist Arvo Pärt (1935) mocht hierbij zeker niet ontbreken; hij en de eveneens van Estse oorsprong Andres Uibo (1956). De Letse Peteris Vasks (1953) zet nog wat extra noorderlicht in. Max Richter (1966) is vooral gekend als componist van filmmuziek. Zijn composities zorgen voor extra fantasie in het geheel. Een compositie van Arnold Nevolovitsch (1953), vader van Nadja, geeft het geheel een persoonlijke toets en bijgevolg die extra gevoelige snaar.

Het orgel straalt als instrument van bezinning en evenwicht, zowel solo als wanneer de viool gouden patronen borduurt in het heldere misttapijt met muziek van levende componisten die u meeneemt naar een rijk vrij van ruimte en tijd.

Het album werd  opgedragen aan Alexandr Nevolovitsch (1921-2019), grootvader van Nadja Nevolovitsch.

Memento – AMP 31925- 14,95 € – http://www.animato.nu

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord