Een reis tussen Oost en West

by Knopskaya

Van bij het begin in 2014 was het voor dit ensemble duidelijk dat zij zich wilden richten op muziek van Armeense oorsprong. Armeense muziek klinkt niet enkel virtuoos, warm en vol. Er schuilen de ziel en geschiedenis achter van een volk, een traditie, een lijden, een beleven en een enorm doorzettingsvermogen. Als muzikant biedt dit honderden mogelijkheden. Centraal staat componist Komitas, die de volledige Kaukasus haast als muzikaal etnoloog in kaart bracht. Zijn miniaturen vormen de basis van wat Akhtamar wil overbrengen.

Met het album Enlimunures wil het ensemble een muzikale uitnodiging creëren die het Oosten en het Westen verbindt. Daarom werd er ook resoluut gekozen voor het quator in sol min opus 10 van Claude Debussy. Het werk kent een mooie verbintenis tussen het oriëntalisme dat ten tijde van het impressionisme ook hoogtij vierde en de traditionele Franse muziek. Laat dit de geest zijn waarin het ensemble wenst te werken. Men voelt daardoor ook de accenten zeer lyrisch aanwezig  tijdens de uitvoering.

We zagen het ensemble trouwens al eerder live aan het werk rond Enliminures, op de wereldpremière van het gelijknamige zelfs te Mechelen in aanwezigheid van de jonge dynamische componiste Judith Adler De Oliveira (geb. 1989). Het is vanuit die zintuiglijke ervaring dat Akhtamar verderging met de miniaturen van Komitas, voor hun in een bewerking gegoten door de Armeense componist Aslamazyan. De thema’s gaan van wolken over liefdesverdriet en verlies. Zowel gevoelens als beelden worden in muzikale emotie omgezet. Dit alles inspireerde de jonge energieke Frans-Portugese componiste Judith Adler de Oliveira om een vervolg te maken door het schrijven van miniaturen gebaseerd op eeuwenoude Armeense volksmelodieën. De titel Enluminures verwijst naar een verlucht handschrift, waar miniatuurafbeeldingen worden aan toegevoegd. Zo is ieder van de zes bewegingen ook een miniatuur op zich.

Onze bemerking toen bij het concert dat evenzeer geldig is voor deze opname:

Wanneer alles doorsijpelt, beseft men hoe krachtig de geschiedenis van een volk, de mooie omgeving, maar soms ook pijnlijke vertwijfeling en conflict, de opvoering oprecht en integer maakt. Vanuit die introverte hoek wordt alle emotie scherp beleefd –  lieflijke landschappen, afscheid, passie. Je voelt het op de huid en ziet het voor je ogen.

Een reis doorheen een land van emotie.

Een CD’tje van slechts 40 minuten, maar bijzonder fijnzinnig.

CYPRES CYP 1684 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord