Een waaier van klanken vol vertrouwen

by Knopskaya

Heinz Holliger is een Zwitsers hoboïst, fluitist, componist en dirigent. Hij is een zoon van een arts. Hij onderscheidt zich van andere hoboïsten door zijn enorme virtuositeit. Zijn spel verraadt dat hij in de Franse hobo-traditie werd opgeleid. Zijn Parijse leraar was Pierre Pierlot, een gerenommeerd hoboïst. In deze opname staat zijn opleiding zonder twijfel dan ook centraal. Als een soort van mooie herinnering die altijd maar verder uitgewerkt werd naar perfectie.

In zijn Éventail de musique française doorkruist de Zwitserse hoboïst en componist Heinz Holliger een brede selectie Franse werken voor hobo en piano in een multichromatisch programma van muziek uit het begin van de 20e eeuw. Zoals Holliger in zijn liner note stelt: “de nabijheid van de hobo tot de menselijke stem inspireerde mijn idee om de rijkgekleurde liefhebber van Franse muziek te openen via de nog steeds veel te weinig bekende verzameling Vocalises-Études.” Het is een bijna gezongen instrumentale ervaring, zeer rijk aan klankkleuren.

In dit veelomvattende recital zijn composities opgenomen van Ravel, Debussy, Milhaud, Saint-Saëns, Casadesus evenals Koechlin, Jolivet en Messiaen – Holliger cultiveerde een persoonlijke relatie met verschillende van de componisten. Zo heeft Holliger de Vocaliste étude, geschreven in 1935 ooit tijdens een repetitie als dirigent samen uitgevoerd met componist Olivier Messiaen zelf. Koechlin is dan weer zeer na aan Holligers hart omdat hij zelf hoboïst was een van de eerste componisten die voor de oboe d’amore schreef. Allemaal mooie persoonlijke verhalen die u eveneens als in een waaier in het boekje kunt lezen. Het geheel straalt vooral liefde uit. Liefde voor het instrument, en liefde voor de mooie anekdotes verbonden aan de stukken. Het maakt deze opname dan ook zeer warm en vol identiteit. Een waaier van geluid en geschiedenis, verheugend verwerkt. Verhalend uitgevoerd.

Op piano keert de Oostenrijkse Anton Kernjak als begeleider terug, die eveneens speelde in  Holligers opname Aschenmusik uit 2014, terwijl de Franse harpiste Alice Belugou komt spelen op André Jovilets Controversia pour hautbois et harpe.

De rijkdom van het 20ste-eeuwse hobo-repertoire is overal volop te zien en vindt Holliger terug in boeiende dialogen met piano en harp. Éventail volgt op de release van Heinz Holligers meermaals bekroonde grootschalige opera Lunea in 2022.

Een frisse opname die de luisteraar leert kennismaken met pareltjes binnen het hobo-repertoire die via de insteek van uitvoerder allemaal zeer direct naar het hart reizen. Jarenlange gerijpte ervaring. Muziek die zelfzeker is en spreekt. JE hoeft het niet eerder gehoord te hebben om vertrouwen te ervaren.

ECM New Series 2694 485 9185

http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord