Een zee vol muziek, Napoli op z’n mooist – Mediterrània

by Knopskaya

De zee is al duizenden jaren lang de grote inspiratie van beeldende kunstenaars, dichters en muzikanten. Daarbovenop was de Middellandse zee tijdens de bloeiende jaren van de renaissance een prestigieuze en welvarende handelsroute. Dit album concentreert zich op het Zuid-Italiaanse Napoli en laat in alle hoofse eenvoud dromen van vervlogen tijden met een  gouden randje.

Waarom is iedereen zo gek van Napoli? Omdat er een beetje Mediterraanse roots uit heel Zuid-Europa liggen. Heel wat Spaanse kooplieden vestigden er zich bvb. , er werd onderling gehuwd aan de toenmalige hoven. Maar ook oude Griekse filosofen zoals Socrates schreven reeds over stad en regio. Die sfeer van toen, alle culturele rijkdom en kruisbestuiving, wilde de Capella de Ministrers o.l.v. Carles Magraner in een album vatten. Maar ook hedendaagse thema’s worden in het achterhoofd gehouden tijdens het opvoeren van oude muziek. Napels was de stad waar Maradonna vertoefde, en men hoort er echo’s uit films van Fellini. Tijdloze Napolitaanse volksliederen worden gekoppeld aan liederen it de zestiende en zeventiende eeuw van o.a. Antonio Valente en Claudio Monteverdi.

Het album is vooral diep, men kijkt naar de kustlijn en ontdekt de schoonheid van de zonsopgang, de warme middag en de rode avondzon. En elk vertellen ze een verhaal van passie, gemis van de geliefde binnen het kader van al wat Napoli aan schoonheid te bieden heeft. U gaat letterlijk op reis en begint instrumentaal, bijna meditatief, om vervolgens ook de Italiaanse taal in de schemer van het liefdesvuur te mogen beleven. Mooie breekbare realistische stemmen, waar af en toe was ruwheid inzit om via de imperfectie het perfecte resultaat te bereiken. Intens, oprecht.

Een album vol karakter, dat zich aanpast aan ieder gevoel en seizoen. Als een warme open haard, of een zonnig terras. Gewoon genieten in alle stijl.

CDM 2152 http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord