Erik Satie – boeiend in woord en muziek

by Knopskaya

En op deze manier toch ook een beetje in beeld.

Het is label Naxos dat de reeks Great composers in words and music uitbracht. Een beetje als een betere documentaire op CD. Tussen de muziekstukken in worden interessante weetjes verteld over hun eerste opvoering, het schrijfproces, over het onthaal door het publiek en nog veel meer. Het is een beetje als een podcast, waar u vast vol interesse zult naar luisteren.

Wij luisterden voor u naar de CD over Erik Satie. Andere edities binnen deze serie handelen over Mozart, Bach, Beethoven en Debussy.

De tekst op dit album werd geschreven door Davinia Caddy, afgestudeerd musicologe van Cambridge University, gespecialiseerd in Franse muziek tussen 1890 en 1914. De vooral in toegankelijke mensentaal geschreven tekst, wordt voorgedragen voor Lucy Scott, opgeleid aan de Royal Central School of Speech and drama. Scott leende haar stem aan meerdere TV-reeksen en hoorboeken. Op toegankelijke wijze komt u meer te weten over het werk en persoonlijkheid van Satie (1866-1925). Geen weetjes, maar gestaafde feiten op weetjeswijze. U wilt blijven luisteren tussen de heerlijke pianomuziek door.

Satie is wereldberoemd omwille van zijn Trois Gymnopédies. Hij was excentriek en solitair en werd beschouwd als profeet van het Franse muzikale modernisme. Zijn vooruitstrevende creativiteit werd erkend door grote namen als Maurice Ravel en Claude Debussy. Van de tragedie en trauma in zijn jonge jaren over zijn tijd als pianist bij het Le Chat Noir cabaret tot zijn rol als huiscomponist bij de mystieke Rose+Croix… Saties leven wordt verteld als in een fascinerend revue over de rol die hij toen speelde en hoe die doorgetrokken kan worden naar de dag van vandaag. De muzikale voorbeelden zijn o.a. Gymnopédie nr. 3, Gnossienne nr. 3, Sports et Divertissements, Trois Morceaux en forme de poire en Relâche.

Een album voor de nieuwsgierige genieter.

Naxos 8.578366 – http://www.outhere-music.com

De tekst werd opgenomen in 2022. De gebruikte opnames zijn vanzelfsprekend allemaal van Naxos.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord