Flemish Requiem: met een zalig einde naar een nieuw begin

by Knopskaya

Treurmuziek, begrafenismuziek, noem het hoe u wil zolang u het maar niet als zwaar bestempelt. Flemish Requiem is een album met muziek die vooruitstrevend was tijdens de eerste helft van de achttiende eeuw.

Tegenwind
Polyfonie tijdens begrafenissen was door de contrareformatie sterk aan banden gelegd. Gezien begrafenissen in de Zuidelijke Nederlanden steeds bescheidener en zonder muziek of kerkelijke rituelen plaatsvonden, had het componeren van begrafenismuziek nog nauwelijks nut. Toch waren er nog enkele componisten die de oude tradities wilden in stand houden door hoopvol werk te schrijven voor te toekomst. Wellicht is dit het licht – perfect begrepen door dirigent en organist Frank Agsteribbe en Korneel Bernolet – dat uitstraalt over deze hele opname. U hoort namelijk  iets wat u blij maakt, hoopvolle frisse stemmen, actieve strijkers die de stemmen ondersteunen en uitdagen tegelijk.

Koormeesters
Joseph-Hector Fiocco en Pierre-Hercule Brehy waren beiden actief als koormeester in de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal te Brussel tijdens de eerste helft van de achttiende eeuw. Fiocco was eveneens actief in de OLV Kathedraal van Antwerpen. Hij kwam uit een muzikaal  geslacht waarbij niet echt duidelijk was wie het requiem schreef dat als zijn compositie de geschiedenis inging en nog tot ver in de negentiende eeuw actief werd gebruikt en opgevoerd. Delen van de partituur werden trouwens teruggevonden in Turnhout, waar hij later als organist werd benoemd.

Boeiende composities zijn het, door boeiende componisten van bij ons die in de vergetelheid zijn geraakt. Door onze beste specialisten wat deze materie betreft, werden ze in een album gegoten. Net zoals de componisten het bedoelden, kunnen ze weer een volgende generatie bereiken en bijgevolg boeien.

Op deze CD hoort u
Vocaal Ensemble CantoXL, Ensemble de la Chapelle Saint-Marc o.l.v. Frank Agsteribbe en in een productie van Frank Agsteribbe en Korneel Bernolet, uitgegeven door Et’cetera Records

Opgenomen in de Kapel Terhagen van de Zusters van Liefde te Gent

ET’CETERA KTC 1642 – 21,50 euro

Afbeelding: De Lamentatie, ca. 1450

Bestellen: https://www.etcetera-records.com/album/700/flemish-requiem

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord