Grootse meevoerende Benoit tot in de kleinste gevoelige details.

by Knopskaya

Peter Benoit (1834-1901) zorgde voor een renaissance in de Vlaamse muziek en componeerde prachtige koorwerken in het Vlaams, ondanks het culturele overwicht van het Frans in de Belgische samenleving. Veel van zijn composities werden uitgevoerd tijdens openluchtconcerten die door grote menigten werden bijgewoond. Bovendien stond deze changemaker ook mee aan de wieg van verschillende Antwerpse kunstinstellingen die tot op de dag van vandaag het lokale culturele leven bepalen.

Het uitgebreide en tijdloze oeuvre van Benoit omvat tal van genres, van religieuze muziek in het Latijn tot monumentale oratoria in de volkstaal. Als trotse ambassadeur van de muziek van Benoit brengt het Antwerp Symphony Orchestra de ultieme hulde aan de geestelijke vader van de Vlaamse muziek met deze cd-box met een verzameling van zijn grootste meesterwerken, live uitgevoerd met een internationale cast van solisten ( namen als Werner Van Mechelen, Yves Saelens, Charles Dekeyser en Ivan Thirion), koren en dirigenten.

Een prachtige CD box met maar liefst 297 minuten muziek gedirigeerd door namen als Martyn Brabbins, Edo de Waart, Jac van Staan, Bart van Reyn en Jan Willem de vriend wordt u aangeboden door label Fuga Libera. Een samenwerking tussen de vele kwaliteitsvolle koren die ze dirigeren. U hoort op deze opname “De Oorlog” (1873), “Lucifer” (1865), “Noël” (1858), “Messe solennelle” (1860), “Te Deum” (1862) en “Requiem” (1863). Hiermee zet het Antwerp Symphony Orchestra verder waarmee ze in 2013 begonnen, namelijk de opname van het oratorium, “De Schelde”. Wat vooral uit deze opname blijkt, is de trots van Benoits muziek, de statigheid waarmee ze zelfs weet te ontroeren. Alsof het monumenten van klank zijn. Grootse standbeelden waarin de kleinste details zijn gemillimeterd. Zijn trots als Vlaming – hij zorgde voor de vervlaamsing van het muziekonderwijs en was de eerste directeur van het Antwerpse conservatorium – die enorm moest opboksen tegen de Franstalige intellectuele elite bonst als een kloppend hart doorheen zijn muziek. Dit is muziek die leeft, die getuigt van een enorme rijkheid in stemmen en noten die kloppend doorheen een muzikaal lichaam lopen, als in een bloedsomloop van stemmen. Men zou ze stevig kunnen noemen, maar dat zou afdoen aan de finesse die er is in verwerkt. Men hoort bijna lawines aan noten omdat alles zo overheersend klinkt en toch is ieder detail haarfijn uitgewerkt. Daarin hoort men de meester en dat doet deze box ook zoveel eer aan. Het is een opname die als een paal boven water staat.  Energie tussen hemel en hel, oorlog en vrede, heel het gevoelenspalet zit er in. Het sentiment van een pril ontwaken tot de harde realiteit, muziek die je beleeft als in een spannend  verhaal. Een product honderd procent van bij ons, wereldfaam waardig.

FUG 825 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord