Het drama van Nero’s tirannie in een stem gevat

by Knopskaya

Tiranno, de titel verraadt het al. Dit is een stevige CD, en zo klinkt hij ook,. Kracht, pure kracht ervaart men wanneer men de toch wel zeer indrukwekkend volle stem van mezzo-sopraan Kate Lindsey  waarneemt. De maturiteit achter het geheel, de diepte en de finesses zijn zo ontegensprekelijk aanwezig bij deze nog jonge artieste die in steeds meer operahuizen overal ter wereld haar signatuur nalaat. Dat ze bovendien perfect vocaal kan acteren, daar zal niemand u meer van moeten overtuigen wanneer u dit schijfje zijn werk laat doen. Ogen dicht en u bent in Rome.

Geweld en intrige
De geschiedenis van het oude Rome liet weinig schrijvers en componisten tijdens de renaissance onberoerd. De bloeddorstige keizer Nero, die rustig op de lier speelde terwijl Rome in brand stond. De incestueuze Argrippina, de gewelddadige Octavia en de ijdele Poppea; ze inspireerden de vroegste opera’s van Monteverdi. Händel schreef even later, tijdens de barok, zijn meest pakkende aria’s naar hun persoon. Ook Alessandro Scarlatti liet de tirannie van het oude Rome heropleven in zijn Nerone. En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer componisten geweest. U maakt hier kennis met tot voorheen ongeregistreerde pareltjes.

Première
Lindsey laat de luisteraar genieten, zich verkneukelen, zich overgeven en sleept u op haar klank mee in alle intriges, affaires, wreedheden en overmant u met puur sentiment. Zo bevat het album niet enkel de gekendere aria’s en hoogtepunten zoals L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi met het prachtige Pur te miro en de hoogtepunten uit Agrippina van Georg Friedrich Händel. U kunt kennismaken met nog nooit eerder opgenomen oeuvre zoals La Morte di Nerone van Alessandro Scarlatti en La Poppeo van Bartolomeo Monari.

Om de dialogen te laten slagen, deed Lindsey beroep op sopraan Nardus Williams en tenor Andrew Staples. De leden van het Arcangelo Ensemble werden begeleid door Jonathan Cohen die eveneens de klavecimbel- en orgelpartijen voor zijn rekening nam.

Een prachtig album voor de fijnproever. Er wordt gesmeekt, liefgehad, gekwijld naar macht en hardhandig opgetreden.Wel even opletten voor uw bloeddruk.

Alpha Classics – Alpha 736 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord