Het geluid van de ziel op barokgitaar

by Knopskaya

Barokgitarist Bruno Helstroffer is trots. Terecht. Hij is de eerste muzikant die de muziek opneemt van Henry Grenerin, van wie hij het leven grondig bestudeerde.

In Parijs, aan de linkerover van de Seine stond tijdens de late middeleeuwen de Tour de Nesle, een deel van een oude stadversterking die nog diende als gevangenis en washuis. Tijdens de regeerperiode van Louis XIII werd het de domicilie van de Parijse familie Grenerin. Het was Claude Grenerin die de toren herstelde en er appartementen in maakte. Claude en zijn vrouw Barbe – dochter van Jacques Brocart, een rijke visser – kregen een zoon, Henry. Henry groeide op tussen de bouwwerken van zijn vader en de voorliefde voor het water van zijn grootvader en werd uiteindelijk muzikale page aan het hof van Louis XIII. Hij werd theorbespeler bij opera-en balletuitvoeringen. Al snel werd duidelijk dat hij over een uitzonderlijk talent beschikte.

In 1680 schreef hij een handboek voor gitaar met zestien suites voor solo gitaar, drie symfonieën en airs met gitaarbegeleiding. Wanneer men naar de basso continuo partijen kijkt, merkt men meteen het vooruitstrevende karakter in zijn muziek. Het lijkt wel alsof hij er reeds een basgitaar in had verwerkt. Men kan een groot gevoel van vrijheid en openheid in zijn muziek bespeuren. Muziek die dromerig kan zijn, zeemzoet, romantisch en melancholisch. Voeding voor de gevoelige ziel. Helstroffer nam terecht de beslissing om de inhoud van dit boek kenbaar te maken bij het grote publie.

Het was een tijd waarin de luit en andere tokkelinstrumenten hoogtij vierden, iets waar Grenerin zich zeker van bewust was.  Geen wonder dat er zoveel opnames gemaakt zijn van muziek uit deze periode. Dit maakt het eens zo opvallend dat Grenerin daar tot op heden maar niet bij hoorde. Dit terwijl er geen enkele aanleiding was om het niet te doen.

Deze opname bij Alpha Classics maakt alles goed en laat u kennismaken met een van de grootste tokkelvirtuozen van zijn tijd. Noem het maar gerust de missing link binnen uw collectie indien u die hard melomaan bent. Twee extra airs die perfect binnen het kader passen werden toegevoegd.

Een componist die zijn tijd ver vooruit was in ere hersteld. Het geluid van de ziel.

Alpha 1007 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord