Het instrument van de betovering bevestigd door Anna Segal en Rachel Talitman

by Knopskaya

***** De Israëlische componiste Anna Segal is een vrouw die van veel muzikale markten thuis is. Ze begon met piano en compositie op de leeftijd van vijf jaar. Ze schreef zowel muziek voor instrumenten solo als voor orkesten. Voor deze cd – ingespeeld door Rachel Talitman, laureate Gouden Label Carrière 2017 – componeerde ze kamermuziek waarbij de harp als instrument centraal staat.

Haar composities bevestigen de vrouw die ze is. Ze heeft uiterlijk een zachte, angelische gloed die afstraalt op haar muziek. Dat kan men al onmiddellijk merken bij het eerste in drie bewegingen uitgevoerde Concertino voor harp, klarinet en strijkkwartet. Zelfs het Scherzo brengt je al onmiddellijk in een droomwereld.

Dialoog

Segal houdt van dialoog. Zo laat ze verschillende instrumenten in dialoog gaan met de harp van Talitman. Vooral de driedelige Sonate voor harp en cello hebben een speels effect. Na het Andante volgen een simpele wals en tango – de elfen dansen. De dialoog tussen harp en klarinet geeft een warm gevoel van herkenning – met name dat gevoel dat men ook krijgt bij het Klarinet concerto van Wolfgang Amadeus Mozart. Enkel het gevoel, want alle noten en akkoorden zijn anders, het is echt op en top Segal. Dit bewijst dat ze over de gave beschikt om instrumenten te laten dialogeren, evenredig zowel wat gevoel als interpretatie en muzikaliteit betreft.

Pointe

Een verdere ballade, dans, reflectie  en vooral het Image for Harp and Violin bevestigen het impressionistische karakter van haar composities. Het zijn geluidsschilderijen met een flinke portie pointillisme gekenmerkt door zachte pastel. Telkens met de grootste betovering ingespeeld door Rachel Talithman en haar Mendelssohn Ensemble. Jean-Marc Fessard nam de klarinetpartijen voor zich en Adrien Eble die van de hobo.

Wilt u ook dromen? Deze schijf kan werkelijk de uwe worden.


  • WAT: Chamber Music for Harp
  • WIE: Anna Segal – componist, Rachel Talitman – harp, Jean – Marc Fessard, clarinet – Adrien Eble, hobo – Ensemble Mendelssohn: Daniel Rubinstein en Sophie Ackermann – violen, Vincent Hepp – altviool, Raphael Aubry – altviool, Nicolas Deletaille – Cello, Marta Costa Soares: Dubbele bas.
  • UITGAVE: Harp&co CD5050-41
  • Foto: m.t.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord