Het mooie meisje uit Gent

Mag een titel nog voor zich spreken?

by Knopskaya

Adolphe Adam (1803-1856) was een levensgenieter. Als zoon van een pianist en docent, besloot hij zelf naar het Parijse conservatorium te trekken. Hij schreef zich echter niet in voor een professionele opleiding, maar bij de amateurs. Toch  kreeg hij les van grote namen zoals Daniel Auber (componist van o.a. Le Muet de Portici). Een professionele opleiding als organist was een van de gevolgen van zijn enthousiasme. Hij heeft het componeren steeds opgevat als een tijdverdrijf, waardoor hij zijn fantasie de vrije loop durfde te laten gaan. Misschien was dit wel dé succesformule om op oprechte wijze in de galerij der groten te belanden.

Verhaal
Hij schreef vooral komische stukken, dingen ter verstrooiing. Vergist u zich niet, stuk voor stuk fijnzinnige pareltjes. Het ballet -pantomime La jolie fille de Gand brengt zijn inspiratie naar onze contreien. Het werk is gebaseerd op een boek van Jules-Henri Vernoy, Markies de St. Georges en Perrot. Het verhaal gaat over het aanstaande huwelijk tussen Béatrice en Benedictus.  Beatrix is de dochter van de eigenares van een goudsmidwinkel. Een markies komt binnen om in Gent een beurs te bezoeken. Zijn oog valt op de jonge Béatrice, maar die is reeds verloofd met Benedictus. Hij weet haar te imponeren door een schietprijs op de kermis te winnen, waarop hij haar niet geheel tegen haar zin ontvoert. Tijdens een gokpartij verliest de markies zijn fortuin, maar Béatrice verzekert hem dat ze van haar goud kunnen leven. Intussen staat Benedictus in Gent op het punt om met een ander te trouwen. Tot plots Béatrice ontwaakt bij het horen van de huwelijksklokken. Ze beseft dat het haar eigen huwelijksklokken zijn en dat ze alles heeft gedroomd.

Charmant
Lieflijke en charmante melodieën voor de savoureur van een fijn liefdesverhaal. Fijne inzet van instrumentjes zoals de piccolo die een beetje dienst doen als tortelduifjes. Iedere scène is mooi omschreven in de melodielijn. Een mooi en simpel verhaal waarin wat spanning zit en uiteindelijk niets blijkt wat het is. Geen levenslessen, enkel dromen.

En zo wilde Adolphe Adam het ook.

“Mijn enige doel is om muziek te schrijven die transparant, gemakkelijk te begrijpen en aangenaam is voor het publiek.”

Sfeervol opgevoerd door het Queensland Symphony Orchestra o.l.v. Andrew Mogrelia

Naxos 8.574342-43 – dubbele CD –  http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord