Het schone buitenleven van Le Berger Innocent

by Knopskaya

Uitbeeldingen, ook muzikaal,  van het plattelandsleven genoten een groot succes tijdens het bewind van Lodewijk XV. Muzikaal gezien beleefden populaire instrumenten zoals de draailier en de musette een ware gouden eeuw en inspireerden ze tot een uitgebreid repertoire dat vaak landelijke genoegens opriep. Deze instrumenten werden niet alleen bespeeld door aristocratische amateurs, maar ook door professionele virtuozen als l’illustre Danguy en Colin Charpentier, die zowel het Franse hof als het publiek van het Concert spirituel in vervoering brachten.

Deze interpretaties van het plattelandsleven vormen samen met instrumentale virtuositeit de basis van dit programma, waarin we de draailier en de musette horen in instrumentale werken en cantates. De musette was een populair instrument aan het Franse hof en was een soort van doedelzak wanneer we het heel simpel willen voorstellen. Enkel werd er niet in geblazen, maar wordt het geheel aangestuurd door een blaasbalg onder de arm. Motorisch gezien helemaal niet makkelijk om te bespelen, maar op dit album prachtig uitgevoerd door niemand minder dan François Lazaretvitch die we kennen van o.a. Les Musiciens de Saint-Julien.  Ensemble Danguy is gespecialiseerd in het gevarieerde repertoire van de draailier (bekend als vielle à roue, symphonie, organistrum, ysis…) in zijn vele historische incarnaties. Voor elke historische periode en/of programma streeft Danguy ernaar om samen te werken met de juiste internationaal gerenommeerde specialisten. Ensemble Danguy is genoemd naar de beroemdste virtuoze vielliste van de 18e eeuw, bij ons alleen bekend als l’illustre Danguy. Het grote en unieke repertoire dat speciaal voor de draailier werd geschreven tijdens zijn gouden eeuw in het 18e-eeuwse Frankrijk, dat in onze tijd zo zelden te horen was, stond centraal in de eerste drie opnames van het ensemble, allemaal eveneens voor het Ricercar-label; La Belle Vielleuse (2017), Les Saisons Amusantes (2019) en  nu dus ook Le Berger Innocent . Ensemble Danguy staat onder leiding van de draailiervirtuoos Tobie Miller (CA/FR/CH), die als een van de weinige draailierspelers via oude muziek tot het instrument is gekomen.

U hoort op dit album idyllische taferelen die u laten wegdromen niet enkel in de baroktijd, maar ook in het rurale leven zoals het toen werd verheerlijkt. Ogen dicht en u ziet weiden met schaapsherders die met hoge stemmen zingen, fluiten bespelen en samen dansen. Een heerlijk uitbeeldend album met muziek van minder gekende componisten – ook gezien ze voor hedendaags minder toegankelijke instrumenten schreven – zoals Louis Lemaire, Ravet, Dupuits, Bertin, Boismortier en Boüin. Het heeft ook allemaal iets bevrijdend, onschuldig fijn en licht, puur.

Een opname die uw fantasie op volle toeren laat werken en die u laat ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven.

RICC 448 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord