Het vernieuwende koorwerk van Michael Haydn – Een grote kleine broer

by Knopskaya

Stel je voor, we nemen een duik terug in de geschiedenis en reizen door de wereld van de barok, classisisme en vroege kamermuziek en gaan daar als melomaan het veld verkennen. We spreken van een wereld waarin cultuurreizen reeds normaler werden en de grootste talenten hun kennis over heel Europa verspreidden. We verwachten het zeker een Bach, Mozart of Haydn te ontmoeten, of tenminste erover te horen praten.

Toch is het verstandig om te beseffen dat al wat we vandaag weten, grotendeels gebaseerd is op de bewaring van bronnen en uitvergrootte mythes. Michael Haydns (Rohrau 1737- Salzburg1806) – jongere broer van Joseph – talent werd tijdens zijn leven enorm hoog geprezen. Het is zelfs zo dat hij een organistenfunctie kreeg die Leopold Mozart voor zijn zoon Wolfgang voorzien had. Toen Wolfgang naast de functie greep, zou Leopold de rest van zijn dagen rancune voelen tegenover de Haydns, waar Wolfgang zelf steeds zijn grote bewondering bleef uiten. En toch verdween Michael Haydn , de grote Kapellmeister en pedagoog van o.a. Anton Diabelli en Carl Maria von Weber, die onder meer in opdracht van keizerin Maria Theresia werkte, voor het grote publiek onterecht in de schaduw van grote broer Joseph en andere tijdgenoten. Zijn grootste verdiensten waren zijn verhelderende en vernieuwende liturgische koorwerken.

Vreugde
Bij Naxos hebben ze het begrepen en brachten maar liefst het derde volume uit met zijn oeuvre. Het St. Albans Cathedral meisjeskoor onder leiding van Tom Winpenny zet onmiddellijk de sfeer met een kyrieleison die het hart in deze Kersttijd enkel maar kan verheugen. Een totale stijlbreuk met de zwaardere barokpatronen, helderheid, verfrissing. Mooie fijn geborduurde patronen verweven en bouwen op. De meisjes en strijkers gaan mooi in dialoog, versterken mekaar richting dat grote; de hemel waar engelen zingen. Het orgel ondersteunt in perfecte proportie en trompetten geven net dat extraatje meer in den hoge.

Niet alleen muzikaal was Michael Haydn een vernieuwer. Waar op dat moment vrouwelijke stemmen niet thuishoorden in de liturgie, bracht hij hier verandering in. Omstandigheden zorgden voor de inzet van sopranen, onder andere Haydns vrouw zelf, Maria Magdalena Lipp, dochter van de hoforganist.

Daarom, nu gekend en gemind: ontdek Michael Haydn en laat duistere tijden oplichten.

Michaell Haydn: Missa Sancti Nicolai Tolenti – Naxos 8.574163 – 78:54
http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord