His Trust Fund – Het geluid dat groeide

by Knopskaya

De debuutplaat van de Belgische band His Trust Fund, The Free Market Loves You, verscheen zopas, en zet meteen in met zeer duidelijke taal gedragen door een fijn kader van akoestische klanken en meevoerende stemmen.

Frontman en geestelijke vader van de groep, de Antwerpse songwriter Philippe François (34), sleutelde jarenlang aan de ideale formule om zijn boodschap en sound naar buiten te brengen. Dat hij zijn jongensdroom zo sterk in vervulling kon brengen, kan de muziek enkel nog versterken. Men voelt een duidelijke Schwung die zich bevindt tussen naturel en bevlogenheid in de nummers die behalve vernieuwend ook wel retro aanvoelen. De akoestische aanpak, het ritme van de bassen en de percussie met af en toe een exotisch tintje zorgen voor een licht sensuele toets. Kortom: luistermuziek met een hoge genotsfactor.

Mooi

Philippe François: Eigenlijk begon het onbewust vrij jong in me te groeien, gewoon door een gitaar van mijn vader met drie snaren die in een hoekje stond stof te vergaren. Toen men in ons schoolbandje een bassist zocht, besloot ik mijn kans samen met die gitaar te grijpen. Ik heb veel geëxperimenteerd met muziek. Ik werd trouwens al gauw leadzanger van dat bandje. Toch was het de platenkast van mijn vader, met namen en oeuvres uit vervlogen tijden, die een ongelooflijke aantrekkingskracht op me uitoefende.  Paul Simon, Bob Dylan, Nina Simone, Caetano Veloso, … Dat waren de artiesten die mij naar de keel grepen en me uiteindelijk inspireerden bij het schrijven van eigen nummers. Ik was nauwelijks vijftien toen ik Engelse teksten begon te zoeken, gewoon dingen die goed klonken en ben in die richting mijn vleugels gaan uitslaan.

His Trust Fund blijft weg van vette en vuile beats, snijdende synths en onverstaanbare zanglijnen. Schoonheid kent vele vormen. De keuze om akoestisch te werken heeft te maken met een bewuste keuze voor warmte en intimiteit. Dat is de basis van wat we doen. Dat we twee zangeressen hebben die alles naar een engelachtig niveau opliften maakt de sfeer zo feeëriek dat het er een live effect ontstaat. Het is muziek die om veel stilte vraagt.

Stemmen

Het feit dat ik in de stad woon, helpt me ook bij het schrijven van teksten. Hier komen heel veel kijkwijzen op het leven samen. Die worden ook vaak totaal anders in de media voorgesteld dan dat mensen ze hier ervaren. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in de Noorderkempen, waar het heel bijzonder was om toch twee migrantenkinderen in de klas te hebben. Dat stemt je aan het denken. Alle stemmen moeten gehoord worden en wat ik schrijf ligt me dan ook na aan het hart.

De titel van het album heeft inderdaad een ironisch tintje, net zoals de titel van het album trouwens. We leven in een wereld waarin geld ons denken bepaalt. Men moet geld met iets verdienen of men verdwijnt in de schaduw van het amateurisme. Binnen de artistieke wereld is dit toch vaak een moeilijke denkoefening omdat het resultaat niet steeds kwaliteit is. Een Trust Fund is iets voor rijkeluiskinderen. Als muzikant is zoiets er meestal niet. Maar toch moet ook ik toegeven een kind van de vrije markt te zijn. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg en dit binnen een grote vrijheid.

Groep

Het fijne is ook dat de groep gewoon via een natuurlijk proces uitgegroeid is tot wat we nu zijn. Ten tijde van de Bony King of Nowhere begonnen we met een eigen project, ondersteund door cello en contrabas. Net zoals er bandleden komen en gaan, kwamen en gingen er ook instrumenten. Zo verdween de cello en kwamen er twee achtergrondzangeressen bij die voor dat leuke Leonard Cohen gevoel zorgen. Sara en Eva begonnen uiteindelijk ook percussie. En zo bereikten we die heel eigen sound waar we naar op zoek waren.

 

U kunt de CD voorstelling online bijwonen via een live Stream in Trix Antwerpen  op 17 februari omstreeks 21u via deze link.

 

His Trust Fund

Philippe François – gitaar & zang

Menno Buggenhout – elektrische gitaar

Mattias Geernaert – contrabas

Sara Raes – zang

Eva Tulkens – zang

Robbe Kieckens – percussie

Sep François – percussie & drums

Xan Albrecht – drums

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord