Igor Stravinsky – de componist en zijn piano

by Knopskaya

Igor Stravinsky was deze week jarig en iedereen zal het geweten hebben dankzij de box met volledige werken voor piano solo en transcripties die zopas verscheen bij Fuga Libera. De componist werd exact 140 jaar geleden geboren.

Igor Stravinsky (1882-1971) werd geboren in de buurt van de Russische cultuurmetropool Sint Petersburg en stamde uit een muzikaal nest. Hij was kind aan huis bij  grootmeesters als Nicolai Rimsky-Korsakov toen hij op negenjarige leeftijd samen met diens zoon piano studeerde. Het feit dat hij zo jong begon  met musiceren en componeren, gecombineerd met de hoge leeftijd die hij mocht bereiken, beïnvloedde zijn stijlen zwaar. Hij maakte zowel muzikaal als politiek heel wat  omwentelingen mee, die zich volop geuit hebben in zijn muziek.  Zijn leven was zo rijk aan indrukken, dat  zijn muziek hem hierin is gevolgd. Maar toch, of het nu om een sprookjesballet, een volksdans, of een stuk avant-garde, gaat. De Stravinsky-stempel is steeds aanwezig.

Iedere opname van dit volledige pianowerk is een aanzienlijke opgave dus. Het was de Russische pianist Alexay Zuev die voor deze box maar liefst vijf CD’s ermee wist op te nemen, geïnterpreteerd zoals de meester het zelf zou gewild hebben. Een hele studie moet hieraan voorafgegaan zijn, gezien er nauwelijks eerdere opnamen van bestaan. Sommige stukken waren tot voor kort zelfs ongekend. Bekende stukken zoals les Trois mouvements de Petrouchka – die hij eerst concertant schreef om vervolgens te transcriberen voor piano – en de Piano-Rag-Music worden afgewisseld met minder gekende transcripties. Een aantal werken gaan op dit album zelfs in wereldpremière.

Doorheen het spel van Zuev hoort men de levenslange fascinatie die Stravinsky had voor de piano, zijn absolute lievelingsinstrument. Hij noemde zijn Bechstein weleens zijn dagelijkse werktafel waaraan hij geduldig zat te werken. Ook zijn andere instrumentale en vocale meesterwerken werden er geboren en indien nodig naar pianomuziek omgezet. Reeds sinds zijn jeugd was hij op zoek naar het ideale geluid en kon uren aan een stuk dezelfde noten herhalen tot ze in zijn oren perfect klonken. Het leverde hem de bijnaam de stemmer op. Het was in die prille periode dat hij zijn eerste werk dat later zou bekend worden, zijn Scherzo zou schrijven.

Naast concertantere stukken, had hij er ook plezier in om lichtere stukken te componeren voor vrienden en familie. Huiruit kunt u onder andere de Valse pour enfants beluisteren.

Naast verschillende stijlen, hoort men ook de evolutie die muziek doorgaat tijdens het leven van de componist. Er was maar weinig dat hem niet boeide. Ook vroege jazz sprak hem aan. Hieruit stamde zijn Ragtime music en uiteindelijk ook het Praeludium for Jazz Ensemble.

Stavinsky was een componist met open geest, uit alle werelden en van vele stijlen en wist ze allen onder een persoonlijke noemer te verenigen. Dit gegeven samen met zijn absolute voorliefde voor de piano vormen samen de succesformule voor dit album. Een mooi portret

FUG 777 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord