Igor Stravinsky, de evolutie

by Knopskaya

**** Igor Stravinsky (1882-1971) was een veelzijdig componist; een term waarmee maar al te vaak terecht of onterecht wordt gegooid wanneer het een componist of muzikant betreft. Maar toch, wat Stravinsky betreft, volledig op zijn plaats. De verklaring is simpel. De man werd net geen negentig jaar oud en kende alle facetten van het Russische leven, alsook de evolutie die Rusland doormaakte. Dit alles is te horen in de evolutie van zijn muziek.

En hier ligt ook de nadruk bij deze cd, de evolutie van Stavinsky als componist. Een hoogst interessant en trouwens geslaagd opzet. Niemand minder dan de Hongaarse dirigent Zsolt Nagy dirigeert de Russische violiste Liana Gourdija begeleid door de eveneens Russische pianiste Katia Skanavi. Beide jonge vrouwen behoorden ooit tot de fameuze Russische school van wonderkinderen. Ze bouwden achteraf een internationale carrière uit en evolueerden richting kamermuziek. Dit kan men trouwens goed horen aan de beheersing op dit album. Alle emoties worden bijzonder fijnzinnig neergezet met veel oog voor detail. Toch worden de meer hevige passages ook goed geaccentueerd, dit dankzij de ondersteuning van het orkest van de Deutsche Radio Philharmonie.

De bindende kracht is zonder twijfel Nagy, een bruggenbouwer tussen traditioneel en hedendaags klassiek. De evolutie die Stravinsky als componist doormaakte was niet klein. Hij overbrugde daarbij een tijd die enerzijds behoorde tot het traditionele en evolueerde naar het hedendaagse. De man is tenslotte nog geen 50 jaar overleden. Zo vangt het album aan met de Russische dans en lied, een Divertimento – kamermuziekgewijs gespeeld,  gevolgd door de Suite Italienne – melancholisch uitgevoerd. Na een wiegelied volgt tijdens het laatste deel van het album een evolutie naar de typische klanken van de latere Stravinsky. Na de Tango, wordt de cd afgesloten met het Vioolkoncerto in D in vier bewegingen dat hij voor zijn vriend, de Amerikaanse violist Samuel Dushkin (1891-1976) schreef.

Wilt u kennismaken met Stravinsky, of hem gewoon zonder teveel geweld ineens ervaren? Dan hoort deze schijf zeker en vast in uw kast.


  • WIE: Liana Gourdjia, Katia Skanavi, Zsolt Nagy, Deutsche Radio Philharmonie
  • WAT: Strawinsky – Works for Violin and Piano
  • UITGAVE: Audite 97.697

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord