Il maestro e lo scolare: magie aan het klavier

by Vera Steenput

Iedereen die een instrument leert bespelen, weet hoe het voelt: de dagelijkse oefeningen, het worstelen met moeilijke passages, het eindeloze herhalen tot het goed zit en bijwijlen de wanhopige gedachte dat het nooit zal lukken om een compositie tot een goed einde te brengen.
Daarom zijn goede leraars goud waard.  Ze nemen de student bij de hand en leiden hem netjes langs de talrijke valkuilen naar een foutloze uitvoering en meer nog…naar puur speelplezier.

Dat heeft Antony Gray (1959) goed begrepen.  Deze Australische pianist met verblijf in Londen is wereldwijd actief als solist en als uitvoerder van kamermuziek.  Bovendien deed hij een groot aantal opnames voor cd en radio.  Zijn  interesse reikt van klassiekers zoals Bach en Brahms over illustere onbekenden als Enescu, Dussek en Martinu tot hedendaagse componisten.  Er werden ook een aanzienlijk aantal composities speciaal voor hem geschreven.

Samen met 50 van zijn studenten, jong en minder jong, afkomstig uit de diverse culturen van de smeltkroes Londen, heeft Antony Gray een dubbel-cd opgenomen.  Deze is volledig samengesteld uit vierhandige pianostukken die gecomponeerd zijn voor de combinatie leraar – student.  De melodie voor de student is vrij eenvoudig terwijl de begeleiding voor de leraar de werken zodanig stoffeert dat het geheel niet meer op een oefening lijkt maar een volwaardig muziekstuk is geworden.  Hoewel de meeste stukken minder dan twee minuten duren, krijgt de luisteraar echte pareltjes te horen zoals de variaties op een thema door Rimsky-Korsakov/Borodin/Cui/Liadov/Liszt.
Het langste werk duurt negen minuten en is meteen ook het werk waarnaar de dubbel-cd is vernoemd: “Il maestro e lo scolare” van Haydn.
Vermeldenswaard is zeker ook de serie “Seeing Russia with teacher” van Leo Ornstein uit 1925, de reeks “Steps” van John Carmichael uit 2013 en drie jazz duetten van Joe McGrail.

Dit is een product dat inspiratie uitstraalt en weergeeft welke magie er kan ontstaan wanneer leraar en student samen musiceren.
Voor wie na het horen van deze cd’s zin heeft gekregen in piano spelen en voor leraars die op zoek gaan naar partituren: Antony Gray was zo vriendelijk om mee te delen waar die te vinden zijn: de meeste zijn terug te vinden op imslp, Blake en Grainger zijn verkrijgbaar bij Schott, Carmichael bij het Australian Music Center en Mc Grail is beschikbaar bij Antony Gray zelf.
Speciaal voor de lezers van Cultuurpact kregen we de toestemming om zijn e-mailadres bekend te maken:  antony.gray002@gmail.com

Label: Divine Art Barcode: 0809730123429

http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord