Jan Talich en Petr Jiříkovský: het beste van drie werelden

by Knopskaya

Muziek  spelen en ervaren is vaak geven en nemen; inbinden uit respect voor de partituur en toch voluit willen gaan uit respect voor de totaalbeleving. Wanneer we naar de wereld van de klassieke Tsjechische componisten reizen, vormt dit tegengesteld idee vaak een groot vraagteken. Violist-dirigent Jan Talich en pianist Petr Jiříkovský vonden de ideale oplossing en goten het in het album Czech Music.

Identiteit
Het merendeel van Tsjechische componisten haalden hun inspiratie bij de plaatselijke folklore; niet alleen omdat dit door het regime uit hun verleden werd aangemoedigd, maar ook uit gewoon en zeer terecht chauvinisme. Het Tsjechische volk kan daardoor een voorbeeld zijn voor velen die zich vroeger en nu uit intellectuele profileringsdrang ver hielden van het volk en daardoor een ziel hebben laten verloren gaan.

De Tsjechen genoten van hun componisten en hun componisten ook van hen, en dit tot op de dag van vandaag. De componisten die op dit album worden uitgevoerd – Bedřich Smetana (1824-1884), Antonín Leopold Dvořák (1841-1904), Josef Suk (1874-1935), Leoš Janáček (1854-1928) en Bohuslav Jan Martinů (1890-1959) zijn naast grote namen voor melomanen wereldwijd, plaatselijke volkshelden voor jong en oud.

Vaardigheid
Jan Talich (1967) heeft die boodschap totaal begrepen. Zelf studeerde hij naast Praag ook in de Verenigde Staten (o.a. bij Shmuel Ashkenasi) en aan de Guildhall School of Music in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het Talich-Strijkkwartet, dat destijds werd opgericht door zijn naamgenoot en oom Jan Talich Senior. Ondanks het feit dat hij zo ver van huis ging studeren, bleef zijn voorliefde uitgaan naar muziek van componisten van eigen bodem. Zo werd hij in 2008 dirigent van de Bohemian Chamber Philharmonic.

Voor dit album deed hij beroep op pianist Petr Jiříkovský. Hij is een voorvechter van de Tsjechische kamermuziek, Martinů in het bijzonder. Daarnaast begeleidt hij grotendeels Tsjechische strijkers die muziek van eigen bodem alle eer aandoen. Hij ervaart de muziek van zijn lievelingscomponist als onevenaarbaar door anderen en is toegewijd lid van het Trio Martinů, dat al meer dan 25 jaar bestaat.

Drievuldigheid
De expertise van beide heren zorgde voor een verrassend resultaat, of toch niet zo verrassend. De som van hun kwaliteiten moest wel tot deze uitkomst leiden. Talich combineerde het beste van 3 werelden in zijn vertolking. Allereerst baseert hij zich op de trots van zijn persoonlijke achtergrond. Deze lokt een zekere lyriek en volks karakter uit. Vervolgens voegt hij zijn precisie als dirigent toe door de juiste accenten op de juiste plaatsen te zetten. Men wil de Boheemse viool horen zingen en janken, maar men wil ook muzikaliteit en respect voor de partituur. Talich geeft ze u beiden. Zijn spel is de driedubbele spiegel van zijn identiteit als Tsjech, violist en dirigent. Jiříkovský kleurt het spel van Talich op identieke wijze. Hij voelt de accenten die de violist legt en voegt er fijnzinnig eigen accenten aan toe zodat een weldoordachte en mathematisch correcte lyriek zich op kan bouwen, een hoogste interessante combinatie.

De eerste lentezon schijnt, laat u uitnodigen door deze klanken van een verre bestemming om daarna eens stil te staan van waar u komt. Een hele verloren wereld kan voor u opengaan.

Dit album werd uitegeven door CBOS World Banking in samenwerking met het Wealth Office.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord