John Blek – Thistle & Thorne

by Tijl Delannoy
John Blek, Thistle & Thorn

Het kan niet gemakkelijk zijn voor de Ier John Blek: opgezadeld met de mythe van een muzikaal eiland, je boterham verdienen met een gitaar rond je schouders en jezelf verkopen als folkartiest. We durven er geen geld op te zetten hoe vaak mensen ontgoocheld naar ’s mans kale babywangen staren vanuit het publiek, ongeduldig wachtend op The Wild Rover of een ander cliché.

Nee, John Blek sluit met zijn vierde solo album aan bij de intimistische en etherische altcountry die we de laatste tijd steeds vaker ook op de radio horen. Een breekbare stem, eenvoudig maar niet traditioneel begeleid op gitaar, sobere arrangementen en occasioneel enkele strijkers. U kent het ongetwijfeld wel. Denk Townes Van Zandt, maar dan minder dood en in de 21ste eeuw.

Mysterie en Intimiteit

Sinds zijn vorige plaat werd Blek getroffen door een ‘mysterieuze ziekte’ zoals hij het zelf zegt. In het ziekenhuis ontstond de basis voor de 10 songs op Thistle & Thorn, die niet alleen over ziek zijn gaan maar ook over herstel en onvermijdelijk liefde en eenzaamheid; het genre leent er zich nu eenmaal toe.

Over de kunde van Blek valt niet te twijfelen: hij is een goede gitarist, uitstekend zanger en poëtische tekstschrijver. Zijn arrangementen zijn netjes uitgewerkt en lenen zich perfect naar de intieme sfeer die de songs oproepen. Geen idee dus eigenlijk waarom we dan toch niet laaiend enthousiast zijn over deze plaat. Lijken de songs allemaal wat teveel op elkaar? Is het iets te klein? Net niet klein genoeg? Geen idee, maar die noodzakelijke factor ‘je ne sais quoi’ die van muziek goede muziek maakt, missen we. Mogelijks ontdekken we die wel als de man zijn liedjes komt brengen in België en Nederland binnenkort.

Tourdata

1/6/2019: De Deuzonschole – Hoofdplaat (NL)
2/6/2019: Merodefestival – Merodegebied
3/6/2019: Hopsack – Antwerpen
4/6/2019: Missy Sippy – Gent

Mee Info

Website: www.johnblek.com

Te koop

De jongste John Blek is te koop bij de betere platenzaak of, uiteraard, bij bol.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord