Laat uw zintuigen prikkelen door fantasie

by Knopskaya

Violiste Alena Baeva verbindt Alpha Classics voor verschillende opnames, te beginnen met dit album met kamermuziek met pianist Vadym Kholodenko, haar favoriete partner. Samen bieden ze een eclectisch en ongewoon programma van Schuberts angstaanjagende en magnifieke Fantasie voor viool en piano, een jaar voor zijn dood gecomponeerd…

Dit wordt gevolgd door Stravinsky’s vrolijke en onstuimige miniaturen in een bundel getiteld Divertimento , voorgesteld als een verkorte versie van het ballet Le Baiser de la fée (De kus van de fee). Olivier Messiaen componeerde een Fantaisie voor zijn eerste vrouw, de violiste Claire Delbos, maar het werk werd pas in 2007 gepubliceerd. Die Märchenbilder van Schumann maken het programma compleet.

Alena Baeva, die aanvankelijk leerling was aan het Conservatorium van Moskou, verliet later Rusland en kreeg les van Shlomo Mintz, Mstislav Rostropovich, Boris Garlitsky en Seiji Ozawa. Op 16-jarige leeftijd won ze de hoofdprijs in de Henryk Wieniawski International Competition, en vele andere prijzen volgden. Alena Baeva speelt de Guarneri del Gesù “ex-William Kroll” van 1738. De Oekraïense pianist Vadym Kholodenko ontving in 2013 de Van Cliburn Gold Medal.

Dit album staat volledig in het teken van de verbeelding, vrijheid en geboorte van nieuwe ideeën. Baeve gelooft erin dat wanneer men zijn fantasie volgt, men hier levensadem uit krijgt om de grootste uitdagingen aan te gaan. Het is die muziek waar zij kan bij wegdromen, die haar opnieuw als een kind laat de dingen overschouwen en er bij laat fantaseren, die ze tot uiting heeft willen brengen op dit album. Het staat ook in het teken van de ontdekking en ver verwondering. Zoals Schumanns Märchenbilder die doorgaans gespeeld worden op altviool en die zij verkent op viool. Deze compositie bestaat uit vier kleine meesterwerkjes die als schilderijen kunnen gezien worden. Dit album is dan ook zeer visueel gemaakt. Er is letterlijk met kleur gewerkt. Ook Messiaen wist in zijn Fantaisie een schilderij in klankkleuren te creëren. En Schubert geeft dan weer zoveel antwoorden op de meest weemoedige momenten in het leven.

Een album dat als een wervelwind doorheen je lichaam gaat terwijl het overal waar het passeert prikkelt en de luisteraar activeert niet alleen te luisteren, maar ook te kijken.

ALPHA 1021 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord