Luka Bloom – Bittersweet Crimson

by Klaas Chielens
Bittersweet-crimson-cover-artwork

De Ierse singer-songwriter Luka Bloom heeft een nieuw album klaar. Bittersweet Crimson is het resultaat van twee jaar werken om de juiste sound te pakken te krijgen. De titel verwijst naar de granaatappel, symbool van verbroedering tussen oosterse en westerse culturen, symbool van vruchtbaarheid, liefde en vriendschap. Vanaf 20 juli beschikbaar, enkel via lukabloom.com.

Heartbeat

Met Bittersweet Crimson wilde Luka Bloom een album maken dat eenzelfde sfeer uitademt. Op eerdere platen wilde hij het evenwicht bewaren tussen nummers. Hiervoor balanceerde hij een ingetogen ballade met een meer up-tempo nummer. Niet zo op Bittersweet Crimson. Centraal staat deze keer de klank van de Spaanse gitaar waarop alle nummers gecomponeerd werden. De opnames gebeurden in twee dagen en en werden live ingespeeld. Alles moest “true to the sound” blijven.

Filosofie

Het algemene gevoel doorheen de plaat is vriendschap: vriendschap tussen mensen, vriendschap met de wereld, vriendschap met de natuur. De plaat brengt een gevoel van rust en tevredenheid met wie we zijn. Op die manier past de plaat wonderwel in deze corona tijden waar veel mensen opnieuw meer voeling kregen met hun onmiddellijke omgeving. De stilte van de natuur, het ontbreken van het geluid van vliegtuigen en razende snelwegen, het tot jezelf komen en het appreciëren van de kleine dingen des levens. De eerste singel uit deze plaat, The Beauty of Everyday Things geeft dit reeds weer maar ook in andere nummers sijpelt dit door.

Dat Luka Bloom de ecologische kaart trekt is niet nieuw. Op Bittersweet Crimson is het dan ook één van de thema’s die herhaaldelijk aan bod komt. Who Will Heal the Land is een nummer dat gewijd is aan de Australische bosbranden. Enkele maanden nadat Luka Bloom doorheen Australië trok werd hij geraakt door de ravage die daar werd aangericht. Het blijft echter niet beperkt tot Australië; het is een oproep om minder te consumeren en meer bevriend te worden met onze omgeving.

Toch wil hij geen zanger zijn die het podium opstapt met een gitaar in de ene en een manifest in de andere hand. Het is, volgens Luka Bloom, niet de taak van een artiest om mensen een geweten te schoppen. Een artiest moet trouw blijven aan zichzelf. Net daarom zingt Luka Bloom over de dingen die hem echt raken. Als je niet geaffecteerd wordt door het onderwerp, dan kan je er niet echt over zingen aldus Luka Bloom.

Kunst in huis

Het album is beschikbaar vanaf 20 juli. Dit album wordt, net zoals zijn voorgaande, enkel verkocht via zijn website. De koper moet een bewuste keuze maken om het album in huis te halen. Luka Bloom vergelijkt het met het kopen van een kunstwerk. 2 jaar is hij aan het werk gegaan om dit album samen te stellen en op te nemen, verschillende artiesten hebben eraan meegewerkt: muzikanten, grafici, sound-engineers… . Het kopen van het album is een manier om al deze individuele mensen te steunen, om hen hoop te geven op een toekomst.

Op z’n 65ste hoeft Luka Bloom geen platen meer te gebruiken als promotie op streaming media; hij pleit er voor om de artiesten te steunen in plaats van de aandeelhouders van streaming media. Je investeert mee in de artiest en de artiesten rond hem. Van elk album gaat een stukje naar de gemeenschap, de postzegels, de winkel die de enveloppen verkoopt, z’n zus die instaat voor de verkoop…

Het album Bittersweet Crimson is een sterk album van deze Ierse bard. Het is een luister-album, een zachte klank om je avond mee te omarmen als een zacht deken. Het straalt rust uit als een kop thee, die eerst heerlijk ruikt en je daarna van binnenuit opwarmt. Het is beschikbaar als cd of als download op de website van Luka Bloom.

U zal het zich niet beklagen.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord