Maarten ter Horst & Helikon Quartet – een uitnodiging naar het diepste punt van je ziel

by Knopskaya

De Nederlandse componist Maarten ter Horst heeft iets met kamermuziek en romantiek. Dat was de allereerste gedachte die door ons hoofd schoot bij het beluisteren van zijn 2 strijkkwartetten en wiegelied die te horen zijn op het nieuwe album Introspect, uitgevoerd door de vier dames van het Helikon Quartet.

Ter Horst is een artistiek nieuwsgierige veelvraat in de positieve zin van het woord. Als vierjarige begon hij met viool, zijn moeder was pianodocent en het heeft niet veel gescheeld of hij werd beeldend kunstenaar. Uiteindelijk koos hij voor een job binnen de software. Op zijn dertigste besloot hij zich totaal over te geven aan de muziek en begon opnieuw met componeren.

We ontdekken een gevoelige ziel die uitreikt en voelen en sterke connectie met muziek van Schubert en Brahms, belevende melodieën, nieuwe klanken geënt op een sterke traditie. Zijn doel om dingen te schrijven die men  opnieuw wil horen, is daardoor wel bijzonder geslaagd. Hij zorgt er ook voor dat men onmiddellijk een stuk krijgt voor elke emotie. Het eerste kwartet is behoorlijk beladen en gaat over  emoties die de componist van zich af moest schrijven, het tweede zit vol verlangen. Het wiegelied brengt berusting. Hij gaat voor de klassieke vierdelige vorm en weet daarbij de hele cyclus los te brengen waarbij men een gevoel gewaar wordt, het aanvankelijk niet kan plaatsen om het tenslotte te beleven en een plaats te geven. Ook de instrumenten spelen een belangrijke rol, gezien hij ieder instrument als evenwaardige partner beschouwt die een specifieke betekenis kan geven binnen het geheel.

Maarten ter Horst wil begrijpelijk zijn, gevoelens creëren die ten volle worden uitgediept eerder dan moeilijk te begrijpen muziek schrijven om zichzelf te bevestigen. Het is net dat wat hem op de kaart zet. Ook legt hij zijn muziek begrijpelijk uit, van mens tot mens.

Het Helikon Quartet gaat voor poëzie en puurheid, het uitdragen van een maatschappelijke boodschap. Ze zien nieuwe muziek hierin als een belangrijke bron van communicatie. Hun insteek is verfrissend oprecht.

Of u nu liefde, verlangen of verdriet voelt of misschien zelfs wil beleven, deze composities helpen u op weg.

Cobra0081 http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord