Mattheüs Passie voor kinderen

by Knopskaya
Mattheüs Passie voor kinderen

**** Drie maal is scheepsrecht, ook voor Edwin Rutten. Na de Nibelungen en het Weihnachtsoratorium voor kinderen doet hij het opnieuw: op een boeiende manier de muziek, maar vooral de passie naar kinderen brengen.

Enkele maanden geleden had ik een aangename kennismaking met de boeiende werkwijze waarmee Rutten het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach aan kinderen en andere volwassenen uiteenzet. In feite zijn kinderen kleine volwassenen. Dus waarom zouden we hen dit dan op een kinderachtige manier bijbrengen wanneer het ook op een volwassen wijze kan? Hij zweert terecht bij deze werkwijze.

Zijn modus operandi? Zijn kennis van de inhoud, van het verhaal achter de muziek, passie voor zijn vak en de bezieling voor zijn project. Deze drie blijken opnieuw een succesformule te zijn.

Prachtig tweeluik van kribbe naar kruis

Net als in zijn vorige uitgaven loodst hij zonder enig moeilijk taalgebruik de kinderen door het verhaal. Opnieuw legt hij alles rustig uit. Zowel de muzikale termen als een aantal Duitstalige zinnen worden verklaard. Geen voorgekauwde kinderversie in het Nederlands, maar met een degelijke opname met Nicolaus Harnoncourt als dirigent, onmiddellijk het echte werk. De opname in kwestie werd in 2001 uitgeroepen tot Gramophone Award Record of the Year Finalist. De jury besliste toen unaniem dat deze versie sinds jaren de best denkbare lezing van de Mattheüs Passie is; een waarlijk originele en verhelderende ervaring.

Samen met de Wiener Sängerknaben en het Arnold Schoenberg Choir was

de cast samengesteld uit voortreffelijke zangers zoals Christoph Prégardien, Matthias Goerne, Christine Schäfer, Dorothea Röschmann, Bernarda Fink, Elisabeth von Magnus, Michael Schade, Dietrich Henschel en Oliver Widmer.

De opdeling van de twee cd’s is nieuw. De eerste cd benadrukt vooral het verhaal en de zang. Op de tweede cd wordt het gebruik van de instrumenten toegelicht. Edwin Rutten heeft dus duidelijk weer aan alles gedacht. Heb je iets niet begrepen, dan is er geen reden tot paniek want naar goede gewoonte is er ook een woordenboekje aan de cd’s toegevoegd. Edwin Rutten zou Edwin Rutten niet zijn indien er geen ludieke draad doorheen het geheel zou lopen. Vorige maal was dat een quiz, deze keer zijn dat een haan en een hondje waarvan ik de rol nog niet verklap. Dat is aan jullie om te ontdekken.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord