Mendelssohns droom en drama – Quatuor van Kuijk

by Knopskaya

Het Quatuor van Kuijk bestaat uit vier jonge dynamische muzikanten en werd opgericht in Parijs in 2012. Hun talent en charisma zorgde ervoor dat ze de afgelopen jaren meermaals in de prijzen vielen en internationaal konden optreden, waaronder in Wigmore Hall, waar ze eveneens een award in de wacht sleepten. Volgens de BBC zijn ze een van de betekenisvolste jonge ensembles en ook op het festival van Aix-en-Provence wisten ze een plaats als laureaat in de wacht te slepen.

Eerder namen ze bij Alpha Classics reeds strijkkwartetten op van Schubert en Mozart. Dit album met strijkkwartetten van Mendelssohn is het tweede binnen een reeks van twee volumes, te beginnen bij het vierde strijkkwartet, opus 44, nr 2. Het eerste van de drie kwartetten die Mendelssohn componeerde wanneer hij dertig jaar oud was, werd geschreven in E mineur, wat zeer ongebruikelijk was voor die tijd. En toch werd het werk succesvol onthaald. Rijk aan poëzie en lyriek. Dynamisch neergezet met virtuoze flair. Het was dan ook een wervelende periode waarin het werd geschreven, rond de eerste introductie van elektriciteit in het dagelijkse leven. Die “vibes” zijn hier goed voelbaar. Als energie die zijn weg zoekt en vindt.

In het vijfde kwartet opus 44 nr. 3 voelt men een grote verbeelding, passie en gevoelige dromen. Dit kwartet is zonder twijfel het meest symfonische van allemaal. Een sprankelende eerste beweging, maakt ruimte voor een spits en gejaagd scherzo. Vernieuwende muziek. Het scherzo luidt een fuga in. Dit gaat totaal in tegen alle compositieprincipes uit het verleden, maar maakt de muziek van Mendelssohn net zo levendig en bruisend.

Even terugblikken naar het leven van de Mendelssohns, Felix en zijn vier jaar oudere zus Fanny. Ze kregen de best mogelijke muziekopleiding tijdens hun jeugd en hadden een bijzondere band met mekaar. Ook muzikaal werkten ze zodanig samen dat het soms zelfs onduidelijk werd welk werk van wie was, of welk gedeelte van wie was. Fanny stief uiteindelijk op 42-jarige leeftijd aan een hartaanval terwijl ze aan een van haar broers oratoria aan het werken was. Het kwartet opus 80 is een antwoord op heel deze situatie, een uitdrukking van machteloosheid, dat overweldigende gevoel. Het zou het laatste werk zijn dat Mendelssohn volledig zou afwerken. De vier bewegingen confronteren de luisteraar met verdriet en pijn, iets Schubertiaans te vergelijken met Der Tod und das Mädchen. Alle pijn samengebald en mooi naar buiten gebracht.

Felix zou zijn zus slechts met enkele maanden overleven…

Dit album getuigt vooral van een diepe inleving in het persoonlijke leven van Mendelssohn, waar het kwartet zonder twijfel veel onderzoek naar heeft gedaan. Zijn vreugdes, successen en persoonlijke droomwereld aangevuld met zijn grootste verlies. Een mooie rollercoaster van drama en dromen. Een album voor wie in aanraking durf te komen met zijn eigen gevoelens en daardoor toch wel een concept van troost. Het quator speelt met inleving, overtuiging, liefde en waar nodig ernst. Een mooie balans.

Alpha 931 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord