Monteverdi: Madrigali – Libro VIII – Love and war

by Knopskaya

In 1638 werd Claudio Monteverdi’s (1567-1643) achtste Madrigalenboek gepubliceerd onder de titel Madrigali Guerrieri e Amorosi – Madrigalen van liefde en oorlog. Hij had er maar liefst negentien jaar over gedaan sinds het zevende boek. De Venetiaanse economie had intussen rake klappen gekregen en de stad was ten prooi gevallen aan een aantal ziektes.

Vernieuwing

Monteverdi was sinds zijn zevende boek reeds op zoek naar nieuwe muzikale vormgeving binnen het concept van de madrigalen. Met zijn achtste boek schetste hij de voorbode van de opera, gezien de zangstem steeds vrijer boven de basso continuo uit kon beginnen te dansen. De eerste generatie madrigalen kenden een eerder repetitief karakter.

Dualiteit

Oorlog tegen vrede, liefde tegen gevecht – dualiteit is steeds terug te vinden bij Monteverdi. Het geeft ook een bijzondere diepte en drama aan het geheel – op deze opname trouwens prachtig in de verf gezet.

Anderen zingen over Amor, ik zing over Mars, God van het gevecht

Zoete lijden

Vervolgens komt er liefde en alle mooie gevoelens en mooie pijnen die ermee gepaard gaan. De klaagzang van de nymf – Lamento della ninfa –  gaat door merg en been. Alle mogelijke poëtische liefdesterminologie wordt uit het arsenaal van Amor gehaald en geen metafoor wordt gespaard.

Krachtige apotheose

Het derde deel – Ballo della ingrate – werd geschreven voor het huwelijk van Francesco Gonzaga en Margareta van Savoy, tijdens een verblijf in Mantua. Het is bijzonder innemend. Gezien de plechtige gebeurtenis werd het aantal muziekinstrumenten verdubbeld en het vrije reciteren op de basso continuo werd aanzienlijk opgevoerd. Het stuk wijst vooral op de huwelijkse plichten en dat de verwerping ervan de deuren  van de onderwereld opent – m.a.w. alle duivels loslaat.

Le Nuove Musiche

Het ensemble werd in 2004 opgericht om muziek uit de eerste helft van de zeventiende eeuw op het hoogste niveau uit te voeren op zulke manier dat de luisteraar van vandaag zich een correct tijdsbeeld en context kan vormen van de periode waarrond ze werken.

3 cd’s in 1 doos, een boekje met veel nuttige uitleg – en teksten –  door artistiek leider Krijn Koetsveld – opgenomen in de Dorpskerk Mijnsheerenland en Kapel Kapucijnenklooster Velp – NL.

Leert u Monteverdi kennen, of u nu momenteel liefde of conflict ervaart – wedden dat de contemplatie verzekerd is?

Briljant classics 95153 -www.brilliantclassics.com

 

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord