Motown volgens The Boss

by Geert De Cubber

Zelfs covers van luchtige Motown-klassiekers worden doorleefde songs als Bruce Springsteen (1949) ze zingt. Zijn jongste album – Only The Strong Survive – verlegt opnieuw grenzen. Is er eigenlijk iets wat The Boss niet kan?

Wat. Een. Artiest. Wat. Een. Plaat. Only The Strong Survive van Bruce Springsteen is een album boordevol covers van Motown- en andere r&b-klassiekers – toen r&b nog gewoon stond voor rhythm & blues, en niet voor het afgelikte afkooksel dat de recentere generaties ervan hebben gemaakt. Zelfs soul en r&b integreert Springsteen zonder moeite in zijn universum. Dat hij de vijftien nummers op Only The Strong Survive onvervaard naar zijn hand zet, is zonder meer een geweldige tour de force.

Vette knipogen

En toch blijft the Boss trouw aan zichzelf: nooit heb je de indruk dat de songs vocaal te hoog gegrepen zijn voor de vakman die hij nog altijd is. Bovendien spat het muzikale plezier van deze knap geproducete plaat, zeker wanneer het klassieke Motown-instrumentarium wordt gebruikt. Geef de nummers aan een minder getalenteerde rocker en het worden vervelende clichés. Niet zo bij Springsteen: de clichés worden vette knipogen. Dat maakt van Only The Strong Survive een sprankelend album.

Limieten

Neem nu een nummer als The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore. De song is door de puike productie en interpretatie van Springsteen helemaal over the top, nog meer dan het origineel van The Walker Brothers. Toch komt hij er wonderwel mee weg. Ook andere nummers zet hij schijnbaar moeiteloos naar zijn hand – of moeten we zeggen: naar zijn stem. Het is voorwaar geen sinecure voor een ruige rocker om het stembereik van pakweg The Supremes te doen vergeten. Springsteen maakt er simpelweg zijn eigen songs van. Tegelijk zoekt hij de limieten van zijn stem en timbre op. Dat is een grote verdienste voor een man van 73.

Wat volgt nog?

Only The Strong Survive toont – nog maar eens – hoe veelzijdig Springsteen als artiest en performer is. Na een zijsprongetje naar meer country-getinte songs op Western Stars (2019) trekt hij nu voluit de kaart van soul- en r&b-covers. ‘Covers Vol. 1’, staat er te lezen op de hoes. We vragen ons nu al af wat verdere volumes zullen geven. The Boss als crooner met bigband? We zouden er niet van schrikken. Om het met zijn leeftijdgenoot José De Cauwer te zeggen: ‘Het zou zomaar kunnen’.

 

Bruce Springsteen, Only The Strong Survive, Columbia Records, 15 nummers, 51’, 2022.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord