Mozart oprecht en verfijnd

Wat niet de zoveelste opname mocht worden

by Knopskaya
En zich daarom best een verzamelstuk mag noemen…
In 1993 begonnen fortepianospecialist Robert Levin en de Academy of Ancient Music met het opnemen van een complete cyclus van Mozarts pianoconcerten. Vanaf het begin beloofden hun levendige en spontane uitvoeringen een van de mooiste van alle opgenomen cycli. Ze wilden niet voor de zoveelste opname gaan, er was namelijk al een overvloed aan Mozart-opnames. Neen, dit project moest uniek en memorabel worden. Levin verdiepte zich dan ook totaal in het oeuvre.
Helaas werd het project op ongeveer twee derde van de weg het slachtoffer van een neergang in de platenindustrie. Het heeft een onderbreking van 20 jaar gekost om de draad- en nog belangrijker de financiering – terug op te pikken om deze cyclus tot het langverwachte einde te brengen. Helaas moest het project nu doorgaan zonder dirigent Christopher Hogwood, die in 2014 overleed.
Deze knap verpakte schijf combineert twee van de concerten uit Mozarts gouden periode – nr. 21 in C, K467 en nr. 24 in c mineur, K491 – in prachtig bevredigende uitvoeringen die altijd vol verrassingen zitten. Een mooie uitgave, een echt cadeau voor uzelf dat verpakt is als een hardcover-boekje op CD formaat. U wordt vergast op achtergrond, doelstellingen en boeiende interviews.
Het is algemeen aanvaard dat Mozart veel van zijn solo klavierpartijen in uitvoering zou hebben geïmproviseerd (de manuscriptpartituren kunnen nogal schetsmatig zijn) en Levin is de leidende exponent in het ter plekke herscheppen van de Mozart-stijl. Een opname die vooral historisch goed uitgeplozen is. Voeg hierbij het hoogste expressieve spel van de Acadamie of Ancient Music o.l.v. Richard Egarr bij en deze uitvoeringen hebben veel karakter, de C Major helder en pittig, de donkere C Minor een voorafschaduwing van het Romantische tijdperk. De blazers brengen charme en elegantie, met naadloze melodische overgangen tussen fluit en hobo, wat Mozart als componist zo mooi typeert. Levins spel op de pianoforte is wat de fijnzinnigheid van Mozarts schrijven overal onthult, met ongerepte articulatie en nieuwsgierige frasen vol verrassing. Een verheugend spel waarbij solist en orkest mekaar perfect aanvoelen.

Er zouden nog een aantal opnames volgen. Een aanrader deze ook aan te schaffen om uw collectie compleet te maken.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord