Naxos: 8579089 – Cantonese Suite met knipoog naar Verismo

The Road to the Republic

by Knopskaya

Xiaogang Ye (geb. 1955) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Chinese componisten. Zijn voornaamste troef is dat hij tijdens zijn studies in New York, zijn voelsprieten wist uit te strekken doorheen de gehele geschiedenis en cultuur van Westers klassiek. Na zijn terugkeer in China, werd hij er aangeduid als lector en componist in resident aan het Centrale Conservatorium. Later zou hij decaan worden te Honk Kong. Op Chinese bodem zijn zijn titels haast teveel om op te noemen, maar belangrijk is dat hij buiten China ook nog steeds als autoriteit wordt beschouwd. Geen enkele Chinese componist wordt zo veelvuldig in de Westerse wereld – voornamelijk in de USA-  opgevoerd.

Ye is een componist voor het volk, die zich niet louter op zijn academiestoel bevindt, maar ook zichtbaar is voor het grote publiek. Hij schrijft ook voor de filmindustrie, theater en televisie. Meer dan 30 Chinese films worden gedragen door zijn composities. De man verenigt zeer duidelijk volkeren met zijn insteek.

The Road to the Republic werd in 2005 besteld door het Guangzhou Symphony Orchestra en zit vol verwijzingen naar de Cantonese folklore, de sfeer waarin de componist mocht opgroeien. Het schrijven inspireerde de componist zo fel, dat de suite slechts op een enkele week werd geschreven. Natuurlijk zou het geen Chinees werk zijn, zonder de nodige portie chauvinisme. Het werd opgedragen aan de 100 jarige verjaardag van de revolutie van 1911.  Het vertelt het verhaal van de Chinese republiek van toen tot heden aan de hand van gedichten en volksvertellingen.

Toch klinkt het allemaal zeer herkenbaar. Het lijkt wel alsof de componist het omgekeerde heeft gedaan van hoe het exotisme de Westerse muziek van de negentiende eeuw kleurde. Hij heeft Westerse elementen binnengebracht en ze ondergebracht in een  honderd procent Chinese opera. Vooral de trots en de ontroering. Hier en daar toch een Aida  of Carmina Burana insteek met een afdronk richting Puccini. Het maakt het geheel savoureerbaar en uitvoerbaar voor oost en west.

De bijgevoegde teksten nemen je mee naar de wereld van de draak, heldhaftigheid, revolutie, maar ook langs wegen te midden van mooie landschappen.

Naxos: 8579089   http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord