Nieuwe vreugde, nieuwe Sonaten van Johann Georg Pisendel

by Knopskaya

Onze jonge muzikanten en onderzoekers geven een hoopvol signaal aan de wereld. Oude muziek wordt herontdekt en componisten die in de schaduw van de geschiedenis moesten rusten, mogen ontwaken. Wat nog beter is, is dat ze zo goed uitgerust zijn dat ze aan hun tweede jeugd kunnen beginnen. Zo klinkt het album met de wereldpremière van recent ontdekte sonaten van barokcomponist Johann Georg Pisendel – te danken aan ensemble Scaramuccia.

Scaramuccia deed het al eerder. Onder leiding van violist en musicoloog Javier Lupiañez – die het  ensemble in 2013  oprichtte – konden men reeds de wereldpremière van twee verloren gewaande stukken van Antionio Vivaldi genieten. Ze kregen in de Duitse – trouwens prachtige – universiteitsstad Göttingen de publieksprijs bij het Göttinger  Reihe historischer Musik Concours in 2015-2016. Het ensemble zette de reis verder oostwaarts richting Dresden waar ze de manuscripten van Pisendel zouden onderzoeken en succesvol in opname realiseerden.

Het album schenkt u een totaalbeeld van het toenmalige gevoel van verfijning tijdens vreugdevolle momenten. Zo treft u de porselein-collectie van Pisendels broodheer, August II aan op en binnenin de cover, samen met een mooie anekdote die eveneens de mist der geschiedenis dreigde te ontmoeten, maar die aan de basis lag van het mooie porselein uit Meissen. Helemaal ondergedompeld in het gevoel van toen, is de praline die u ontvangt toch wel de CD die echt smaakt zoals het moet; energiek zoet, vol, met kleine fijne toetsen van specerijen… en af en toe die ene smaak die u langzaam laat smelten op uw tong. Laat dat dan het largo zijn. Het heeft iets van de Italiaanse barok, maar kent ook stijlelementen uit de renaissance waardoor het hart nog extra wordt aangesproken. Een energiek stuwende continuo met virtuoze vioollijnen.

Pisendel was een hardwerkend componist, die energie straalt zijn muziek  dan ook ongelooflijk uit. Dit is muziek die u die ene  morgen op gang trekt  en u vertelt  dat de zon schijnt en schijnt ze nog niet, dan wacht ze wel achter die ene wolk. Hij had tijdens zijn leven een verzameling opgebouwd van maar liefst 1800 werken, waarvan er slechts 30 ondertekend werden als onbetwistbaar de zijne. Scaramuccia onderzocht alle materiaal voorhanden in de Sächsische Landesbibliothek – Staats – und Universitätbibliothek Dresden, een onderzoek van diepe concentratie gezien niet alle  werken waren ondertekend of slechts persoonlijke aantekeningen waren. Sommige ontdekkingen zullen daardoor anoniem blijven. Uiteindelijk kon het geheel worden samengevoegd tot wat u op dit album hoort, trouwens opgevoerd op historische instrumenten, uitgegeven bij onafhankelijk baroklabel Snakewood Records.

Men leeft zolang men nieuwe dingen ontdekt, men leeft dubbel wanneer men nieuwe dingen ontdekt  van toen.

Pisendel- Neue Sonaten SCD202001

Javier  Lupiañez: viool en artistieke directie
Inés Salinas: cello
Patricia Vintém: klavecimbel

http://www.snakewoodeditions.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord