Ô-Celli – Veelzijdigheid en diversiteit, the American way

by Knopskaya

Acht voortreffelijke cellisten, elk hun eigen identiteit en samen toch zo sterk. Dat is ô-celli, de groep muzikanten die dit album boordevol karakter heeft opgenomen. Acht karakters en speelstijlen die mekaar aanvullen, diversiteit troef. Een meerwaarde die zich hier nogmaals bevestigt. Gekende namen op onze Belgische podia zoals voornamelijk kamermuzikant Sébastien Walnier  – hij schreef trouwens twee van de arrangementen op dit album – en Koningin Elisabeth Wedstrijd finaliste Stéphanie Wang.

De keuze van repertoire ging uit naar de sfeervolle Amerikaanse composities à la Gershwin – Porgy and Bess – en co. Het Amerikaanse idee van de smeltpot aan onuitputtelijke grenzeloze mogelijkheden werkte aanstekelijk. Zoveel is duidelijk.

Florence Price – op dit album in een arrangement van Corinna Lardin – was de eerste zwarte vrouwelijke componist van wie de muziek door groot orkest werd opgevoerd. Een romantisch intermezzo met grootse accenten. Ze wordt weleens vergeleken aan Antonin Dvorák.

Ook Leonard Bernstein mag niet ontbreken, gezien hij een van de meest invloedrijke personen binnen de Amerikaanse muziekscène was van de twintigste eeuw.  Hij laat Amerika van al zijn kanten zien, minderheden en meerderheden, iedereen binnen zijn waarde.

Er is op deze wervelende schijf ook plaats voor Belgisch werk. De componist Harold Noben heeft het achtkoppige ensemble ondersteund sinds het begin en schreef een levendige hommage aan al diegenen die hem inspireerden op zijn weg als componist. U hoort de wereldpremière van zijn American Wanders. Hiermee viert hij tevens zijn tiende werkjaar, alsook de tiende verjaardag van het ensemble.  Michel Herr schreef de bruisende Duke Ellington medley.

U hoort meeslepende charmante, haast filmische stukken met de nodige nostalgie naast de bruisende bronx. Acht cello’s samen zorgen voor fijne muzikale zinnen, opbouwende passages en accenten. Helemaal geen bombastisch gedoe, maar een zekere zen in spelen zelfs. Hun boodschap van veelzijdigheid en diversiteit laat zich langs alle kanten op een zeer zalvende en deugddoende manier voelen.

Opgenomen in De Munt.

ô-celli: Stéphanie Huang, Shiho Nishimura, Raphaël Perraud, Corinna Lardin, Yoori Lee, Sébastien Walnier, Jean-Pierre Borboux, Alexandre Beauvoir.

In America – Cypres – CYP8620 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord