Muziek in Valencia in de XV-XVI eeuw. “Kerstliederen van verschillende auteurs, twee, en drie, en vier, en vijf stemmen, nu weer gecorrigeerd…” (Venetië, 1556) is de naam waaronder het Liedboek van de Hertog van Calabrië (of Liedboek van Uppsala) werd gedrukt. Op dit album vinden we een selectie van dit liedboek met werken voor twee en drie stemmen, waarvan sommige instrumentaal, onder de titel “Tones of organ singing”, die zijn geconfigureerd als compositorische oefeningen rond Gregoriaanse modi.
Het liedboek werd samengesteld aan het hof van Ferdinand van Aragon, hertog van Calabrië, en koningin Germana de Foix, in Valencia, gepubliceerd in Venetië in 1556 door Girolamo Scotto, een van de bekendste drukkers van zijn tijd; en werd in 1907 gevonden door de Spaanse musicoloog, muziekcriticus, componist en diplomaat Rafael Mitjana in de bibliotheek van de Universiteit van Uppsala.
Dit album, dat er 16 werken uit bevat, is het 69e van een muzikale groep met 37 jaar artistieke carrière en die wordt beschouwd als een nationale en internationale maatstaf voor historische muziek.
Carles Magraner , bezieler van het ensemble, voelt zichzelf zeer tevreden zijn met dit werk dat culmineert in een moeizaam werk van onderzoek en herstel van het Valenciaanse en Spaanse muzikale erfgoed in de Renaissance. De altviolist en musicoloog merkt op dat het album opnieuw een getuigenis is van het doel dat Capella de Ministrers nastreeft bij het herstel en de verspreiding van deze erfenis die ze vanwege zijn relevantie bekend maken, en waarvan ze hopen dat deze in de smaak zal vallen bij fans en muziekliefhebbers.
Magraner heeft gerekend op Beatriz Lafont (sopraan), Fernando Marín (gestreken vihuela) en Robert Cases (handvihuela en renaissancegitaar) voor deze cd, opgenomen in de Santa María de Requena-kerk (Valencia), die in meer dan 28 landen en op tal van platforms over de hele wereld wordt verspreid.
(Bron: Musica Antigua)
Dat het een allegorie is mag gerust gezegd worden. Naar dit album luisteren is een beetje als zich onderdompelen in een andere wereld van muziek, literatuur en algemene beleving. Men wordt van alle richtingen behaagd met klanken en beelden die zich men er bij kan vormen. Verheugend, hunkerend, maar ook intiem… Onaards mooi.
CdM 2457 http://www.outhere-music.com