Op de kamer met Giovanni Paisiello

by Knopskaya

*** Paisiello (1740-1816), een componist rond wie het al veel (te) lang stil is geweest. De meeste mensen kennen hem als diegene die de magistrale kroningsmis van Napoleon Bonaparte componeerde. Toch is zijn oeuvre zoveel meer dan dat.

Giovanni Paisiello was een vernieuwer, zowel muzikaal als muzikaal-politiek. Hij was één van die grondleggers van het principe dat muziek toegankelijk moet zijn voor één ieder. Deze cd bewijst dat dit principe reeds vroeg aanwezig was in zijn werk. De componist schreef concerto’s en opera’s, maar ook kleine fijne werkjes. Er zat ook iets heel onschuldigs en kinderlijks in zijn muziek. Dit wordt mooi weergegeven op de cover. Paisiello spitste zich vooral toe op klaviermuziek, maar ook op muziek voor kleine bezettingen, zoals op dit album – fluit, twee violen en cello.

Hij werd als componist speciaal uit Italië naar het hof in Parijs geroepen. Na de verbanning van Napoleon verdween het hof, maar de componist bleef actief. Enkel ging hij niet meer uitsluitend voor grote mecenassen schrijven, maar maakte hij muziekpareltjes die deel uitmaken van de basis van de kamermuziek. De muziek op dit album is afkomstig uit de periode rond het jaar 1800 – dus pre napoleontisch – en bewijst de vroege roeping van Paisiello als kamermuziekcomponist.

Het Italiaanse ensemble Il Demetrio (Gabriele Formenti – fluit, Maurizio Schiavo en Elisa Bestetti – viool, Antonio Papetti – cello) heeft dit mooi begrepen. De 6 fluitkwartetten op de cd zijn met de nodige flair en fijnzinnigheid gespeeld, virtuoos en vederlicht. Voor de liefhebber van eenvoud een fijne aanwinst in de platenkast.


  • WAT: Paisiello, 6 flute Quartets Op.23
  • WIE: Ensemble Il Demetrio, Gabriele Formenti
  • UITGAVE: Brilliant Classics 95268

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord