Oude impulsen, nieuwe inzichten – Theory of becoming

by Knopskaya

De eigentijdse componist Evgueni Galperine wilde een aantal belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven, enkele emoties en gedachten in kaart brengen. Dingen waar hij bij wil stilstaan en dieper op wil ingaan.

Tijdens het componeren van dit album had hij dan ook het gevoel dat hij muzikale werelden aan het verkennen was.  Hij ontdekte daarbij voor hem ook totaal nieuwe dingen. Zo klinkt het ook, mysterieus en ergens toch rustgevend. Er wordt een geruststellend tempo aangehouden waardoor men ieder geluid tot zich kan laten komen.

Toch heeft hij het gevoel dat hij enkel maar terugkeerde naar de wegen die hem als componist oorspronkelijk zo enorm aantrokken. De erveringen die hij opdeed sinds hij deze muziek schreef, laten hem voelen dat dit een pad is dat hij verder wenst te bewandelen.

De geluidswereld van dit album kan gezien worden als een intensievere realiteit van toepassingen met akoestische instrumenten zoals trompet en cello. Voor de opnamen werden virtuele, elektronische instrumenten toegevoegd. Ook een vrouwenstem duikt in een track op als een soort van mystieke vocale waas. De instrumenten ondergaan transformaties door het samplen en net daar weet de componist/muzikant/technicus de akoestische ziel er net meer uit te puren. Daar worden dan weer kleuren aan toegevoegd die in realiteit zonder effecten onmogelijk zouden zijn om uit te voeren. Dit alles zorgt voor een soort verplaatsing naar een andere geluidsdimensie. Het is een proces dat leidt naar nieuwe en onverwachte geluiden die toch een heel organische oorsprong hebben.

De klank is voornamelijk rustgevend, het is alsof men in sferen wordt ondergebracht en vanuit een luchtbubbel van de ene naar de andere wordt vervoerd. Een heerlijk album om ’s morgens, wanneer de dingen nog niet wakker zijn, te savoureren. De eerste geluiden van de dag zullen op deze manier nog extra doordringen en zullen ook bij de luisteraar herinneringen oproepen naar speciale gevoelens gelinkt aan speciale momenten uit hun leven. De gebeurtenissen uit het leven van Galperine zelf worden toegelicht in de bijhorende publicatie. Op die manier heeft het ook iets nostalgisch en zelfs melancholisch. Men ziet alles van toen binnen nieuwe perspectieven, als door een masker waarmee men alles intenser ervaart… The theory of becoming.

Voor een verkennend publiek.

ECM New Series 2744        http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord