Perpetuum Mobile: De beweging die niet mag stoppen

by Knopskaya

De jonge Belgische componist Bart Verstraeten (Sint-Niklaas, 1981) heeft het begrepen; van muziek moet je houden, hetgeen waarvan je houdt moet je laten voelen. Muziek is een geleider van emotie, van natuurlijke gevoelens. Muziek is  er om mooi te zijn.

De titel Perpetuum Mobile, zoals de gelijknamige eerste compositie op dit pianoalbum eveneens klinkt, zet de toon. Er wordt hierbij een dynamiek, een slingerbeweging in gang gezet die niet hoeft te stoppen. Na het beluisteren van deze werken, krijgt men namelijk zin om terug te duiken in de klassiekers van barok tot kamermuziek. De thema’s zijn uitbeeldend, het heeft iets impressionistisch. Verstraeten vond zijn inspiratie bij o.a. Claude Debussy, maar toch mag de luisteraar ook een touch van Paintings from an Exhebition van de Russische componist Modest Mussorgsky ervaren. Een korte fuga brengt ons behalve in kerstsfeer ook in contrapunt-mood.

Concertpianisten
Gezien Verstraeten zelf pianist is, was het een must dat dit album pianistiek in orde was. Pianist Geert Callaert (Opwijk, 1968) nam die taak volwaardig op zich, het is duidelijk dat componist en uitvoerder een connectie hebben via hun instrument. Callaert is als concertpianist en componist bijzonder vertrouwd met de uitvoering van hedendaagse muziek, zowel binnen het experimentele als het meer toegankelijke genre. De samenwerking met Verstraeten resulteert in een geluid dat beiden combineert.

Muziek in mensentaal
Belgische muziek is niet steeds even makkelijk te begrijpen geweest, waardoor er terug een tendens is ontstaan richting schoonheid van klank in plaats van richting perfecte constructie. Men mag het terug voelen, ervaren en beleven. Dit album laat je door de toegankelijkheid genieten van de inspiratie van generaties van pianisten in een hedendaags harmonisch kleedje, en met de nodige porties passie, melancholie en nostalgie. Geen ingewikkelde, abstracte titels of constructies.

Er mogen nog Nocturnes en Valses Mélancoliques geschreven worden en je mag er nog blij om zijn of een traantje bij wegpinken.

Kortom, de titel van dit album maakt iedere belofte waar. De gevoelsmens componeert evenwaardig aan de abstracte musicus. Alleen het  gevoel, dat krijg je er extra bovenop. En geef toe, iedere taart is  lekkerder wanneer je de kers op je bord krijgt… en een beetje slagroom.

Perpetuum Mobile – Bart Verstraeten – BV2019/01 – 5419999110597
https://bartverstraeten.wordpress.com/
http://www.GeertCallaert.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord