Romantic Music for Harp: Paul Lewis schrijft voor Harpiste Rachel Talitman en orkest

by Knopskaya

Met haar label Harp&co weet Rachel Talitman telkens nieuwe paden te bewandelen. Ze brengt oude muziek tot leven en inspireert hedendaagse componisten zodanig dat ze met graagte in haar droomwereld binnentreden. Romantiek is net als het strelen van gevoelens en bevestiging van identiteit tijdloos. Dat had componist Paul Lewis (geb. 1943) goed begrepen tijdens het componeren voor Rachel Talitman en het Israel Strings Ensemble. De uitvoering die u op dit album kunt horen werd gedirigeerd door Doron Salomon. Zijn expertise is gekend in vier windstreken en op evenveel continenten.

Monty Python
Paul Lewis houdt van drama en literatuur op z’n Orson Welles’, maar ook van een flinke brok satire. Al dat kon hij ten volle beleven tijdens zijn carrière bij de BBC. Zo werkte bij bvb. mee aan producties zoals Benny Hill en Monty Python. Toch is en blijft zijn favoriete instrument de harp, het instrument dat  hem zo dicht brengt bij alle historische figuren die hem wisten te inspireren. Zo kwam hij op het pad van Talitman en ontstond er muzikaal vuurwerk en symbiose. Op dit album , zijn zestigste trouwens, wist hij zich ten volle te geven. De schijf staat vol sentiment, nostalgie en getuigt van niets dan warmte.

Picture: Composer-in-residence-project

Kibbutz
Bovenop de liefde voor de harp, delen Talitman en Lewis hun afkomst, beiden hadden een Russisch Joodse grootvader. Lewis’ echtgenote had een tante die in 1960 naar de Kibbutz vertrok, om kort daarna te sterven. Dit alles zorgde voor de creatie van Songs of Israel. Het mooie is dat het een driedelig werk is over afscheid en vertrek, en toch hoort men zoveel invloeden, tot zelfs rumba toe – als de echo van een volk dat overal thuis is en toch weemoed  en heimwee kent naar het land van de voorvaderen.

Pâtisserie
Toch eindigt het verhaal helemaal niet in Israël, maar in Frankrijk . De volgende compositie, Memories of Amboise, brengt een lieflijke mijmering over fijne herinneringen van samenzijn. Lewis herinnert zich het hotel en de lokale bakker, de lieftallige dames achter de schermen en vergelijkt hun gastvrijheid aan die van Talitman.

Script
Verloren en teruggevonden liefde. Een jong koppel kijkt mekaar in Auschwitz in de ogen en wordt verliefd. Jaren later blijken ze beiden nog in leven en komen ze mekaar opnieuw tegen. De vlam slaat opnieuw over. Het was het scenario voor een film dat op Lewis’ bureau terechtkwam. De film werd nooit gemaakt, maar het verhaal raakte de componist zozeer dat hij wel moest schrijven. Verdriet, verlangen, weemoed, een rapsodie en tenslotte een bluesachtig gedeelte waarbij de gitaar vervangen wordt door een viool. De opening naar de nieuwe wereld. Concerto Romantico. Uiteindelijk komt alles goed, het leven wordt hernomen en kan kabbelen.

Een prachtig doosje vol al die dingen waar u uw hart aan op kunt halen, echte gevoelens, dat wat ons mens maakt – What music is all about

Harp & Company CD 5050-46 http://www.harpandco.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord