Romantiek van alle tijden – Shades of Life

by Knopskaya

Muziek die meteen vertrouwd aanvoelt, als een verhaal waarvan je graag het verloop wilt kennen. Zo voelde het aan om de pianomuziek te beluisteren van Titus Tielens, uitgevoerd door Mattias Spee.

De Nederlandse componist Titus Tielens is geen traditioneel geschoold componist, maar genoot een opleiding in Fysica. Toch had hij al sinds zijn jeugd een voorliefde voor Schubert en het Franse Chanson. Laat dat nu net heel mooi voelbaar zijn in zijn muziek. Men voelt een sterke link naar de romantiek, alsook naar passie en drama. Zijn muziek klinkt tonaal, harmonieus en vol. Alsof de componist ervaringen met de luisteraar wil delen. Pianistiek ook helemaal bevredigend. Als selfmade muzikant zeer overtuigd in wat hij brengen wil. Dat pianist Mattias Spee  naast klassiek uitvoerder zelf ook componist is, zorgt voor de maximale interpretatie van de stukken. De opname werd in goede banen geleid onder het professionele oor van Erik de Goederen.

Tielens vat zijn muziek verhalend op. Hij omschrijft het zelf als bloemen, waar de luisteraar als een bij van de ene naar de andere vliegt om de ervaringen te laten geworden, smaken, kleuren. Zo ook heeft hij de muzikale ideeën naar zich toe laten vloeien. Verhalen die zichzelf schrijven, klinken nog steeds het spontaanst. Toch voelt men ook de drang om ze naar buiten te brengen, dankzij de dynamiek van de pianist.

De onderwerpen gaan over vriendschap, dromen, oneindigheid, de onwezenlijkheid, de ups en downs van het samenzijn, een interview in muzikale vraag en antwoordstijl. Facetten van het leven. Mag gerust als cyclus worden bestempeld.

Bent u een liefhebben van de piano, van kamermuziek en romantiek. Dan komt u met dit album absoluut aan uw trekken. Een bewijs dat nieuwe muziek best nog mag verlangen naar die mooie tijden vol intense gewaarwording en melancholie.

Shades of life – Kinyobi Music – http://www.kinyobi-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord