Saint Helena: De Legende van Napoléon in lied

by Knopskaya

Les Lunaisiens vertellen u de legende van de kleine korporaal die erin slaagde om keizer van Frankrijk te worden, een uniek verhaal in de wereldgeschiedenis. Hij was overal en altijd aanwezig, maar vooral in het lied. Tijdens zijn leven, tot in de twintigste eeuw trokken zijn opmerkelijke lichaamstaal en kledij evenveel de aandacht als zijn overwinningen en tenslotte zijn nederlaag.

Veel liedschrijvers van die periode bleven ook na zijn nederlaag, verbanning en tenslotte zijn dood notoire verdedigers van zijn persoon en politiek. Desnoods via verstopte boodschappen in hun composities. Anderen gaven zich over aan propaganda van de overkant. Zoals het altijd al in Frankrijk  en trouwens overal geweest is; het lied is een machtig wapen, en geeft hele politieke structuren weer.

Les Lunaisiens laten zich begeleiden door instrumenten uit diezelfde periode, bespeeld door Les Cuivres Romantiques. Deze werden door het museum van de Parijse Filharmonie ter beschikking gesteld. Het betreft vooral koperblazers. Zo kunt u kennismaken met de klanken van Buhl, Cherubin en andere componisten die actief waren bij de brass band van de Garde Consulaire, de latere Keizerlijke Garde, of andere regimenten en formaties uit die periode. Naast hen, geven drie mannen gestalte aan de kompanen van de keizer zoals kolonel Chabert, nazaat van schrijver Balzac.  De legende moet kost wat kost worden bewaard.

Toch is de Napoleontische muziek niet enkel een weergave van het slagveld. Ook het leven van de gewone burger en middenklasse werd getekend door de heerschappij van Napoleon. Dit album benadert de twee “klassen” in muziek van toen; de populaire volksmuziek en de romantische muziek, die voornamelijk in de salons werd gespeeld. De romantiek wordt prachtig weergegeven door sopraan Sabine Devieilhe, begeleid door pianist Daniel Isoir. Le Tombeau de Joséphine en het Adieux d’une mère á son fils, geschreven door koningin Hortense, geven een elegantie en verfijning weer als in het fijnste kantwerk uit die periode. De volksere muziek wordt dan weer geaccentueerd door een straatorgel.

U krijgt bij het beluisteren van dit album een totaalervaring, een beeld van de Franse Romantiek onder Napoleon en het toch wel heel specifieke karakter van die periode. Het klinkt allemaal flink, trots, opgeheven, vrolijk en fijn. Een mooie cd om bij op te staan of te beluisteren “met kameraden”.  Eens begonnen, wordt de sfeer zodanig gezet dat doorluisteren een absolute must wordt. Een kostuumfilm  waarbij u zelf de taferelen en landschappen mag dromen.

Muso mu-044  http://www.outhere-music.be

 

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord