Schilderachtige cello en orkest brengen Dutilleux en Dusapin

by Knopskaya

Victor Julien-Laferrière, winnaar in 2017 van de eerste Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België gewijd aan de cello, presenteert hier twee Franse werken voor cello en orkest: Outscape van Pascal Dusapin (geb. 1955): “De titel zelf draagt het muzikale project, een woord rijk aan betekenis dat zelf een verscheidenheid aan betekenissen aangeeft, van de meest voorkomende tot de meest filosofische. Een titel die de caleidoscoop achter dit werk verklaart. Het is als een ontsnappingsweg die naar  duizend plaatsen leidt.

Ik vond dit woord leuk omdat het eigenlijk een samenvatting is van de geschiedenis van mijn werk.

Naast dit werk, gecomponeerd in 2015 en hier opgenomen in wereldpremière (onder leiding van Kristiina Poska), eert de Franse cellist, het Orchestre National de France, dit keer onder leiding van David Robertson, Henri Dutilleux (die slechts 10 jaar geleden stierf, op 22 mei 2013), met zijn beroemde concerto, waarvan de titel is ontleend aan een gedicht in Baudelaire’s Les Fleurs du mal, La Chevelure: ” Een hele verre wereld, afwezig, bijna ter ziele”…

“Tout un monde lointain” is nu een klassieker uit de muziekliteratuur voor cello en orkest. Victor Julien-Laferrière blinkt uit in het detailleren van de ongelooflijke verscheidenheid aan sferen met behoud van een onmiskenbare poëtische kwaliteit in zijn geïnspireerde dialoog met het genuanceerde orkest van David Robertson. Kristina Poska en hetzelfde Nationaal Orkest van Frankrijk bieden hem een meer duurzame begeleiding in deze permanente golf die “Outscape” van Dusapin is. (Le Soir)

Een mooie uitstap naar een totaal ander repertoire dan we van Laferrière gewoon zijn. Deze cellist durft duidelijk buiten zijn comfortzone treden om andere, hedendaagsere paden te betreden. Het werkt aanstekelijk en vraagt duidelijk naar meer. Hij neemt je mee naar enerzijds de fantasierijke wereld van Dusapin en anderzijds het mysterieus ingetogene en fijnzinnige dat Dutilleux zo erg typeert. Bijna als in twee schilderijen waarvan zich op het ene een energieke kleurexplosie bevindt en op het andere heel fijne lijnen die met zachte doch sprekende kleuren werden ingevuld.

ALPHA 886 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord