Sebastian Manz – Ode aan Weber en de Klarinet

by Knopskaya

Nominatie Gouden Label  De Duitse klarinettist Sebastian Manz wist als kind reeds dat hij een missie had. Hij zou de klarinetmuziek zodanig bestuderen en doorgronden dat hij tot het perfecte resultaat zou komen. Zijn opzet blijkt nu meer dan geslaagd.

Met het dubbelalbum Complete Works for Clarinet – Carl Maria von Weber zet hij niet enkel de klarinet, maar ook componist Carl Maria von Weber (1786-1826) mooi op de kaart. De meesten onder ons kennen deze componist hoogstens van zijn opera Der Freischütz. De rest van zijn werk werd steeds onterecht wat als populistisch afgedaan. De verafgoding van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – zonder twijfel een muzikaal genie – neemt tenslotte soms toch vormen aan die andere componisten in een hoekje duwen. Eén daarvan is von Weber.

De klarinet was ten tijde van Mozart en Weber een jong instrument. Beide -veel te jong gestorven – componisten hebben hun uiterste best gedaan om de klarinet als instrument volwaardig te laten worden opgenomen binnen het concertgebeuren. Zo schreef Mozart bijvoorbeeld zijn beroemde Klarinetconcerto. Maar hoeveel mensen en zelfs melomanen kunnen zich indenken dat er zo’n boeiend dubbelalbum vol volwaardige klarinetmuziek kan gevuld worden, en dit enkel en alleen met composities van Carl Maria von Weber?

Manz bestudeerde de muziek van Weber al sinds zijn kindertijd en voegde zijn bemerkingen die hij tijdens deze jarenlange studie had toe in het begeleidend boekje. Zo kwam hij bijvoorbeeld tot de vaststelling dat von Weber zeer grote handen moet gehad hebben. Hierdoor moest soms gezocht worden naar andere fraseringen en technieken om de spontaniteit binnen de muziek te behouden. Net deze zoektocht heeft er toe geleid om hem als componist nog beter te begrijpen.

De eerste cd bevat kamermuziek (Grand Duo Concertant, 7 Variations, Clarinet Quintet) waardoor men rustig het instrument op zich kan savoureren, maximaal begeleid door de piano. De tweede cd bevat muziek met orkest (Concertino in E Flat, Clarinet Concerto 1&2). Het Stuttgart Radio Symphony Orchestra onder leiding van Antonio Mendez heeft de opzet van Manz helemaal begrepen. De muziek blijft verfijnd, van het eerste tot het laatste moment. De opnamekwaliteit is loepzuiver. De klarinet klinkt erboven als een soort van zangstem. Men krijgt haast zin om mee te zingen en de orkestpartijen mee te dirigeren.


  • WAT: Carl Maria von Weber – Complete Works
  • WIE: Sebastian Manz
  • UITGAVE: Berlin Classics 0300835BC

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord