Shostakovich with a smile – Jazz and Variety

by Knopskaya

Shostakovich, noem de naam. U krijgt meteen connotaties met zijn haat-liefde verhouding naar het communisme toe. Of men verwijst u graag naar een of andere elitaire wedstrijd of festival waarin zijn muziek zo exact mogelijk dient benaderd te worden. Wel, vandaag mag het allemaal wat losser.

Open
De man schreef naast al wat voor de leek wat zwaar op de maag mag lijken, maar pure smul is voor menig melomaan, ook flink wat muziek die mag inwerken als muziek op zich; ontspannend, speels en gewoonweg plezant.  Wel deze SACD van BIS records brengt u de componist in een bijna Big Band jasje. Als we dan toch een ideologische uitspraak wensen te doen, kunnen we stellen dat de componist een van de meest open-minded kunstenaars was van zijn generatie. En toch, in iedere compositie zit evenveel genialiteit en vernuftigheid als in zijn ‘zwaardere composities.

Knipoog
Af en toe hoort men er zelfs een knipoog naar. Neem bijvoorbeeld de Suite from Age of Gold, opus 22. Daarin zitten duidelijke verwijzingen naar zijn eerste concerto voor cello en orkest.  Toeval of niet, het werd voor het eerst opgevoerd onder de leiding van zijn goede vriend en topcellist Mstislav Rostropovich. Ook volkselementen mogen meespelen, want niemand kan ontkennen dat zijn Suite for Jazz Orchestra een beetje Hongaarse Dansachtige vioolsnaren laat zingen. Deze compositie werd trouwens titeltrack bij Stanley film  Kubricks Eyes Wide Shut uit 1999. Ook de liefhebber van percussie en koperblazers zal zijn hart enorm kunnen ophalen bij deze opname.

Revolutionair ontspannend
Bij zijn zijn Suite for Variety Orchestra haalde hij de mosterd niet alleen bij vier pianostukken en een balletbeweging, maar ook bij filmmuziek van drie verschillende prenten. Het werkt dus in twee  richtingen en tussen twee en zelfs drie generaties. Dit alles maakt van Chostakovich een revolutionair componist die zijn volk wilde bevrijden van het conservatief culturele juk.

Maar genoeg politiek gezwets, deze schijf is er voor uw ontspanning, en ook wel voor uw verwondering, Het bewijs dat datgene wat tot vermaak dient, best wel eens erg hoogstaand kan zijn.

Singapore Symphony Orchestra o.l.v. Andrew Litton

BIS-2472|SACD –  http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord