Smile – Hoe men een stomme film zonder beeld bekijkt.

by Knopskaya

De broers Erik en David Desimpelaere vormen reeds sinds hun vroege jeugd een muzikaal duo.  Erik studeerde piano, compositie en directie en specialiseerde zich daarbij vooral in hedendaagse muziek. David is voornamelijk als eerste en solo contrabassist actief  bij meerdere orkesten en dit in een groot deel van Europa.

Modern Times

Met hun project Smile, verbinden ze niet enkel hun talenten, maar ook hun voorliefdes voor verschillende muziekstijlen aan mekaar. Centraal thema van het album is de film Modern Times uit 1936, van en met Charlie Chaplin (1889-1977). Het grote moment van inspiratie was het fragment waarop de hoofdrolspeler en zijn tegenspeelster de ongekende en onzekere toekomst tegemoet wandelen, hand in hand, terwijl Smile weerklinkt.

Eenheid

Er wordt een eenheid gecreëerd rond de liedcyclus van de Belgische componist Godfried Devreese (1893-1962), waarin de gruwelen van de eerste Wereldoorlog worden beschreven. Deze compositie werd oorspronkelijk meer dan 100 jaar geleden op piano en viool gespeeld in de Brussels salons. Zo staan er nog meerdere bewerkingen op deze cd, telkens in dezelfde geest. Net als in de stomme film komen daarbij alle gevoelens zoals hoop, wanhoop en liefde aan bod.

Het album vangt aan met de Benvenuta Suite van Frédéric Devreese (geb. 1929), zoon van. Het uptempo van de leefomstandigheden die worden weergegeven bij de aanvang van Modern Times komt hierbij mooi naar voor.  De Suite Espagnole van Manuel de Falla brengt even kalmte en rust en staat zonder twijfel voor de liefde. De compositie van Godfried Devreese – Songs from the First World War – zelf zorgt voor de overpeinzing van het geheel. Bartok geeft dan weer het volkse element weer met zijn Romanian Folk Dances – amusement dat voor hoop binnen de wanhoop zorgt.

Eigen arrangementen

Erik Desimpelaere maakte tenslotte nog twee speciale arrangementen. Eerst en vooral zorgt een selectie van Gershwin voor optimisme, waarna Chaplin en zijn gezellin tijdens het arrangement van Smile – waarvan de oorspronkelijke compositie van Chaplin zelf komt – verdwijnen achter de horizon.

Het album heeft een aantrekkelijk uitzicht, het boekje is doorspekt met mooie sfeerbeelden uit de film. Daarbovenop wordt het publiek getrakteerd op poëzie van o.a. Stefan Hertmans en Cees Nooteboom – al dan niet naar het Engels vertaald.

Deze schijf is een uitgave  van Dynamic  – CD7809 (2018). Het bezorgt de luisteraar een flinke brok nostalgie, van eigen bodem en daarbuiten.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord