Sporen zoeken in het geluid van het heden

by Knopskaya

De Briste componist James Erber heeft naast zijn muzikale carrière een tweede passie, archeologie. Op muzikale wijze beschrijft hij hoe een oude ruïne aanvoelt, en hoe de sporen ervan zouden klinken. Hierbij koos hij net als Claude Debussy voor het betoverende instrument van de dwarsfluit met hier en daar piccolo; een vleug oudheid, een vleug mythologie, een vleug natuur. Het natuuraspect, zorgt voor een kleine hint richting Finse componisten… de vogeltjes weet u wel.

De cyclus op dit album heet dan ook zeer toepasselijk Traces. De klanken bestaan uit zoveel diepe lagen, dat het haast visueel wordt. We kunnen hierbij denken aan de vele lage materiaal die men aantreft bij het exploreren van een site. Iedere laag ontdekt men iets meer. Hoe dieper men graaft, hoe groter de kennis die men vergaart en hoe meer verwondering men errond opbouwt. En toch blijft alles gehuld in een serene laag van mystiek en echo’s.

Het album werd slechts  ingespeeld door een enkele muzikant, Matteo Cesari – dit in tegenstelling tot werk van de jongere Erber waarbij er o.a. tot 25 solo-strijkers werd gegaan. Het bewijst hoe men met minder geluid; ritmes, echo’s – slechts met een stem -zoveel meer kan vertellen op zoveel niveaus. Men maakt een wandeling door een oude ruïne en laat  zich meeslepen door de mysterieuze wasem van het verleden, alsof men in de armen van Pan ligt. Vragen en antwoorden wisselen mekaar af tijdens de tocht. Tegelijk verwonder je je over al de bedrijvigheid die zich vroeger op deze plaats heeft afgespeeld – rust en dynamiek voor de geest tegelijk.

Ook de instrumentale technieken brengen ons ook terug naar een iets minder ver verleden, m.n. de barok. Verfijnde technieken en accenten die in grote orkestrale werken worden gebruikt, weerklinken in hun pure essentie. Het is muziek van nu, met zoveel lagen “toen”, serene ontroering om de grootsheid van de geschiedenis.

James Erber (London, 1951) studeerde compositie aan de universiteit van Sussex en vervolmaakte zijn studies aan de Musikhochschule van Freiburg-im-Breisgau. Terug in Engeland, doceerde hij zelf compositie aan de universiteit van London, Goldsmith’s College. Zijn muziek werd opgevoerd en gebroadcast in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en de USA.

Matteo Cesari studeerde fluit in Straatsburg en Parijs, en werkte samen met namen als componist-dirigent Pierre Bourlez en sopraan Barbara Hannigan. Hij is een geliefd uitvoerder van hedendaagse composities.

http://conviviumrecords.co.uk
http://www.soundcloud.com/james-erber

James Erber – The Traces Cycle for solo flute – Flourish, A Small Revelation, ein andrer Hauch – Convivium Records CR020 – Matteo Cesari

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord